Image default

Nyitrai Zsolt: Szövetséget kötöttünk a nyugdíjasokkal

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos fő feladata a kormány “kiemelt társadalmi ügyekben” folytatott tevékenységének és kommunikációjának összehangolása. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy például javaslatot tesz a szociálpolitikai és idősügyi intézkedésekre, és részt vesz azok végrehajtásában. Emellett figyelemmel kíséri ezen kiemelt ügyek kormányzaton belüli előrehaladását is. A miniszterelnöki biztossal a Senior Expo-n találkoztunk és arról faggattuk, hogy az elmúlt években mit tett a kormány a nyugdíjasokért.

-Ha a nyugdíjasokra gondol, mi jut először eszébe?

-Az, hogy köszönettel és hálával tartozunk az idős honfitársainknak. Egyrészről azért, mert felneveltek bennünket, hogy itt lehetünk, segítenek a gyermekek és az unokák nevelésében. Másrészről azért is, mert sokszor át tudják adni egy élet teljes tapasztalatát vagy szakmai tudását. És ez nagyon fontos. A kormány még 2010-ben a kormányzás feladatára készülve kötött egy szövetséget a nyugdíjasokkal. Azt mondtuk: történjen bármi az országon belül vagy kívül, mindig kiállunk az érdekeikért, és megvédjük a juttatásaikat.

Nyitrai Zsolt a Gondosóra standjánál a Senior Expo-n. Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda

-Ezt hogy látja, sikerült?

-Igen, szerintem ezt eddig az elmúlt tizenkét évben sikerült tartani. Nyilván nagyon nehéz helyzetben vagyunk, hiszen nem olyan rég küzdöttük le közös erővel a világjárványt, a Covidot. A kormányzat nagyon odafigyelt az idősek szempontjaira, mert ők és a betegek voltak a legveszélyeztetettebbek. Így tett a kormány, amikor nem tétlenkedett és nem várt Brüsszelre, hanem beszerezte a keleti vakcinákat. Az idősek álltak a sor elején, amikor a védőoltást meg lehetett kapni, ezzel

szerintem nyugdíjas életek százezreit sikerült megmenteni.

Covid után jött a háború

-Sikerült legyőzni a vírus legveszélyesebb időszakát, de utána egy újabb próbatétel jött, az ukrán háború.

-Így van. Amikor közös erővel háttérbe szorítottuk a vírust, akkor nem gondoltuk volna, hogy a szomszédunkban kitör egy háború, amire Brüsszel elhibázott szankciókat ad. Emlékezzünk rá, hogy mit mondtak a szankcióktól majd a háború gyorsan befejeződik, Oroszország pedig térdre rogy. Egyik sem következett be, a háború még mindig tart, Oroszország pedig köszöni szépen, jól van Viszont a szankciók elhozták az energiaválságokat, amelyek a nyugdíjasokat is érintik. A kormányzat ebben a helyzetben is fenntartja a rezsivédelmet.

Noha Brüsszel azt kéri tőlünk, hogy szüntessük meg, az energiaválság idején pláne fenntartjuk.

-Ez Ön szerint forintosítva mit jelent?

– A rezsivédelemmel átlagosan egy magyar családnak havonta 181 ezer forintos spórólhat meg. A nehéz időszakban, tehát a koronavírus-járvány idején, megemelt formában visszaadtuk a baloldal által korábban elvett 13. havi nyugdíjat. Azóta is több olyan intézkedés történt, amely segít megkönnyíteni a nyugdíjasok mindennapjait. Például öt alkalommal fizettünk nyugdíjprémiumot. Korábban erre nem került sor a baloldali kormányok ideje alatt.

-A rezsivédelem mellett bevezették a Nők 40 nevű programot is. Ez mit takar?

-A hölgyek 40 év szolgálat után választhatják azt, hogy nyugdíjba vonulnak, így több idejük marad például az unokákra, a gyermekek nevelésére. A kezdeményesünk sikeres, hiszen eddig több mint 370 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Januárban 6 százalékos emelés jön

-Szinte mindenkire, de az idősekre hatványozottan jellemző, hogy leginkább az anyagi biztonságuk érdekli.

-Ez teljesen érthető, éppen ezért idén is volt egy nyugdíjkiegészítés, pontosabban még ennek előtte vagyunk, mert ezt novemberben hozza majd a postás. Több mint 70 ezer forinttal kapnak többet a nyugdíjasok ebben a hónapban, mint októberben. Jövő év elején is lesz egy 6 százalékos nyugdíjemelés, februárban pedig érkezik a megemelt összegű 13. havi nyugdíj.

Tehát ezekben a nehéz időkben is odafigyelünk a nyugdíjasokra.

Az Idősek Tanácsa kérésére létrehoztuk a JóKor magazint amelyből időről-időre tájékozódhatnak a nyugdíjasok az őket érintő fontos kérdésekről. Emellett folyamatos a párbeszéd Magyarország kormánya és a Nyugdíjas Szervezetek között.

“Gondosóra, segítség egy gombnyomással”

– A Senior Expón kiemelt figyelmet kapott a Gondosóra. Miről szól ez a szolgáltatás pontosan, illetve milyen költségvonzata van a nyugdíjasok felé?

-A Gondosóra egy Európában egyedülálló, ingyenes program. A szlogenje: Gondosóra, segítség egy gombnyomással. Ez egy nagyon komoly, ingyenes szolgáltatás minden 65 év feletti magyar polgár számára. A regisztrációt követően -természetesen díjmentesen- megkaphatják a gondosórát.

Bármilyen probléma van, megnyomják a gombot, ami egy diszpécserközponttal köti össze őket. Itt egészségügyi szakirányú végzettséggel is rendelkezőktől kapnak segítséget, akik meg tudják ítélni, hogy a probléma milyen súlyú, milyen minőségű.

-Mik az eddigi tapasztalataik, milyen visszajelzések érkeznek ezzel kapcsolatban? Sokan félnek az újtól, a modern technikától, így nem mernek nyitni a technikai vívmányok felé. 

– Eddig nagyon jók a tapasztalatok. A regisztráció folyamatáról fontos tudni, hogy nem csak a leendő felhasználók, tehát a nyugdíjasok végezhetik el, hanem a hozzátartozók, szomszédok, barátok is, tehát bárki, aki segítené a szerettét. Regisztrálni lehet telefonon a +36 1 445 0080-as telefonszámon és a www. gondosora.hu oldalon is. A program a regisztrációt követően is ingyenes, tehát a szolgáltatásért sem kell fizetni. Az óra cseppálló, így nem kell megijedni, hogy zuhanyzás közben történik a baj és nem jön a segítség. Ami az egyik legfontosabb:

van benne egy esésérzékelő, tehát ha a nyugdíjas elbotlik, ne adj isten elveszíti az eszméletét, akkor is jelez a központnak.

Úgyhogy a Gondosóra biztonságot ad a nyugdíjasnak és nyugalmat a hozzátartozónak.

Kiegészítés:

Az interjút követően jelentette be Nyitrai Zsolt, hogy a Gondosóra 250 ezredik felhasználója, Esztergályos Cecília Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő. 

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Titokban nősült meg Koncz Gábor – gyönyörű szőke nő a felesége

nyugdijaspeti

Madách 200 kiállítás nyílik Szolnokon

nyugdijaspeti

Végre egy jó hír: hamarosan érkezik a kiegészítő nyugdíjemelés!

nyugdijaspeti