Image default

Hallottál már az ingyenes Gondosóra-programról?

A Gondosóra program Magyarország Kormánya által elindított ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás.  Célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

A Gondosóra program, egy 0–24 órás Diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával működő, Európában egyedülálló program. Mérföldkőnek és jelentős támogatásnak számít az idősgondozás területén. Nagy segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az eszközt. Biztonságot és megnyugvást nyújt a felhasználó családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség és a biztonság egy gombnyomásra elérhető.

A Gondosóra programban megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz INGYENES, Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában.

A program elsődleges célja az otthoni és önálló életvitel meghosszabbítása

Ám sokszor az önellátás mellett is szükség lehet külső segítségre. A Gondosóra program segít abban, hogy az idős emberek szükség esetén egyszerűen elérjék azt a személyt, aki gyorsan, valódi segítséget tud nyújtani nekik.

 

Az első számú kontaktszemélyek – a segítő családtagok, rokonok, ismerősök, szomszédok – önzetlen és felelősségteljes tevékenységet végeznek. Általuk és a programnak köszönhetően a biztonságérzet, az éjjel-nappali figyelem biztosítása és a segítségnyújtás bentlakásos ellátás igénybevétele nélkül is megvalósul.

Hogy működik a Gondosóra program?

  • Segítségkérés esetén a Felhasználó hosszan megnyomja a készülékén található főgombot.
  • Az eszköz jelzést küld a Diszpécserközpont felé.
  • A Diszpécserközpont felveszi a kapcsolatot a Felhasználóval, értékeli a helyzetet.
  • A diszpécser megpróbál saját hatáskörben a segítségére lenni a Felhasználónak és megoldani a problémát.
  • Amennyiben a diszpécser szakmai mérlegelése alapján külső segítségre van szükség, értesítheti a megadott kontaktszemélyt, vagy felveszi a kapcsolatot a helyi illetékes intézményekkel, indokolt esetben a sürgősségi segélyhívót tárcsázza. A megadott kontaktszemélyt minden esetben értesíti a segélyhívás megtörténtjéről.

A jelzőeszköz karon hordva vagy nyakba akasztva mindig elérhető, így a felhasználója minden körülmény között képes segítséget kérni.

A segítségnyújtás több szinten valósul meg:

  • Olyan esetekben, amikor sürgős, személyes beavatkozás nem szükséges, elsődlegesen a képzett diszpécserek próbálnak segíteni a jelzőeszközön keresztül a felmerülő problémák megoldásában.
  • Olyan esetekben, amikor szükséges a személyes beavatkozás (pszichés, mentális probléma, segítségkérés ügyintézéshez, higiéniás szükséglet, fizikai segítségnyújtás kérése stb.) a diszpécser értesíti a megadott kontaktszemélyt.
  • Olyan esetekben, amikor sürgős beavatkozás szükséges (elesés, baleset, rosszullét), a diszpécser – a kontaktszemély értesítése mellett – közvetlenül intézkedhet, akár a sürgősségi segélyszolgálat bevonásával.
  • Nem kell mást tenni, mint viselni a díjmentes jelzőeszközt.

A Gondosóra programról részletesebb információ EZEN A LINKEN található.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Így szilvesztereztünk 1916 és 1986 között – fotók

nyugdijaspeti

Top 5 veszteség 2023-ban

nyugdijaspeti

Ingyen kaphatsz őshonos vadvirágmagokat az Ökológiai Kutatóközponttól!

nyugdijaspeti