Image default

Kiderült mit ettek a Titanic utasai pár nappal az ütközés előtt – harmincmillióért árverezhetik el a menükártyát

A Titanic első osztályú vacsoramenüjének étlapja akár 30 millió forintot is érhet egy aukción. A hajón 1912. április 11-én este lazacot, bárányhúst, tintahalat és egyebeket szolgáltak fel.

Kiderült, hogy a Titanic milyen ételeket szolgált fel az ütközés előtt

Az 1912. április 11-i vacsora menüje árverésre kerül – jelentette csütörtökön a The New York Times. Ez az egyetlen ismert példány arról az estéről, és várhatóan 70 000 fontért, azaz körülbelül 86 000 dollárért kerül kalapács alá. Az étlapon az aznap este felszolgált ételek listája mellett egy dombornyomott piros White Star Line zászló és kis vízkár is látható.

Eredeti Titanic-menükre egyszerűen nem lehet rábukkanni – mondta a Timesnak Andrew Aldridge, az étlapot árverésre bocsátó Henry Aldridge & Son aukciósház ügyvezető igazgatója. “Tudjuk, hogy a legtöbbjük hol van.

Szóval egy ilyen jellegű és kaliberű, teljesen friss felfedezés nagyon-nagyon izgalmas”.

A menü, amely három nappal azelőttről származik, hogy a Titanic jéghegynek ütközött és elsüllyedt, egy gazdag, extravagáns étkezést vázol fel az első osztályú vendégek számára. Választékukban szerepelt

holland lazac, tavaszi bárány mentaszósszal, marhaszegy tormakrémmel és tőkés réce portói boros mártással.

A köretek a pasztinákpürétől a főtt újburgonyáig terjedtek, a desszert pedig lehetett viktóriapuding, bordaloue-sárgabarack vagy francia fagylalt.

Az utolsó ebéd 42 millióért cserélt gazdát

A Titanic útjáról már korábban is felbukkant néhány menü az árveréseken, ami precedenst teremtett a magas becsült értékre. 2012-ben egy első osztályú menü a hajó utolsó ebédjéről 120 000 dollárért (42 MFt) kelt el. Míg 2015-ben az utolsó első osztályú vacsoráról származó menü 118 000 dollárért került kalapács alá.

Az április 11-i menü mellett a Henry Aldridge & Son más, a Titanicról származó tárgyakat is árul. Köztük egy mentőcsónakból előkerült tartántakarót (várhatóan 100 000 fontot, azaz 43 MFt-ot érhet) és egy zsebórát, amely az egyik áldozat tulajdonában volt (a legmagasabb becsült ár 80 000 font, azaz 34.6 MFt).

Mindez része a Titanic tárgyainak hosszú történetének, amelyeket a történelem egyik legsúlyosabb tengeri katasztrófája által lenyűgözötteknek adnak el.

“A hajón lévő, az utasok vagy a legénység által elhurcolt, illetve a tengerben úszó tárgyakat több mint 50 éve árulják. Teszi ezt a túlélők leszármazottai, tengeri emléktárgyakkal kereskedők és aukciós házak az Atlanti-óceán mindkét partján” – mondta Charles Haas, a Titanic International Society elnöke a The New York Timesnak.

RobbReport – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Rabtemetőben avattak parcellakövet

nyugdijaspeti

Korábban jön a tavasz – jövő héten 16-18 fok lesz

nyugdijaspeti

A hálapénz a múlté! Aki adja, azt is büntetik

nyugdijaspeti