Image default

Hihetetlenül gazdag Zsolnay-kiállítás nyílt Budapesten

Budapest jelenleg legnagyobb Zsolnay-kiállítása nyílt meg hétfőn a Városliget szomszédságában, a főváros egyik legjelesebb szecessziós épületeként számon tartott ResoArt Villában.

Ez a Városligeti fasor végében álló villa a századfordulós szecesszió egyik legszebb darabja, ilyen színvonalú épületből egész Európában nagyon kevés van – méltatta a Kőrössy Albert Kálmán építész által 1899-ben a saját családja számára tervezett házat a hétfői megnyitón a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Baán László kiemelte: korántsem természetes, hogy

a nagyközönség mostantól belülről is megtekintheti a villát és az abban elhelyezett műgyűjteményt,

de az, aki ezt az épületet megvásárolta és felújíttatta, nem saját magának állította helyre, hanem a köz javára.

A Magyar Hírlap 1992. július 10-i számában bukkantunk erre a hirdetésre. “Az ingatlan a főváros diplomáciai villaövezetében, a Városliget közelében fekszik. Az értékesítésre kerülő ingatlanegyüttes 5650 m2 telekingatlant, jelenleg irodaépületként használt Kőrössy-villát, 3488 m2 üzemépületet, raktárnak, tmk-műhelynek és garázsnak használt melléképületeket foglalja magába.”

Szabó András műgyűjtő felidézte, hogy a szecessziós villáról megvásárlásakor, az 1990-es években kiderült, hogy a 2. világháború utáni renoválása nem korhű módon történt. Ezért kutatás indult, majd ennek eredményeit és számos archív fényképet felhasználva több ütemben állították helyre a villát, visszaadva annak régi fényét.

Festmények is vannak a Zsolnay-k mellett

Az épület sokáig irodaházként működött, két éve azonban az a döntés született, hogy kiállítóközponttá alakítják, hogy itt mutassák be a gazdag kollekció legszebb darabjait – fűzte hozzá.

Zsolnay kerámiák Budapest jelenleg legnagyobb Zsolnay-kiállítása megnyitóján a Városliget szomszédságában, a Liget+ programba bekapcsolódó szecessziós ResoArt Villának a sajtóbejárásán 2023. szeptember 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Szabó András elmondása szerint gyűjteménye

egyik legjelentősebb része a több mint ezer darabos Zsolnay-kollekció, amelyből a villában mintegy ötszáz alkotás látható.

Ezt egészíti ki a “Balaton festőjeként” ismert Egry József képeinek mintegy száz darabos gyűjteménye, valamint a Rippl-Rónaitól a nagybányai festőiskola mesterein át a kortárs szentendrei alkotókig terjedő válogatás, amelyekbe szintén betekintést kínál a ResoArt Villa kiállítása – közölte Szabó András.

Költő Magdolna, a ResoArt Alapítvány kuratóriumának elnöke hozzátette, hogy

a villa előzetes bejelentkezés után, vezetéssel látogatható, illetve egy, a városligeti Millennium Házától induló szecessziós séta keretében is megtekinthető.

Emellett az épület egyedi rendezvényhelyszínként is megnyitja kapuit.

Mint elmondta, a villaépületen a szecesszió magyaros irányvonala keveredik a korszak uralkodó nemzetközi stílusjegyeivel. A homlokzatot dús ornamentika díszíti, a különleges alakú, ólomüveg ablakokat pávák, oroszlánfejek és burjánzó indák szegélyezik, az oromfalon pedig a festészet, a szobrászat és a műépítészet allegorikus figurái láthatók. A homlokzattal harmonizáló, kovácsoltvas kerítés Jungfer Gyula alkotása.

Ezerdarabos Zsolnay-kiállítás

A házba belépve megcsodálható a Róth Miksa műhelyében készült, hatalmas üvegablak, amely javarészt eredeti állapotban vészelte át az elmúlt század viszontagságait, az emeletre felvezető színes, kovácsoltvas lépcsőkorlát pedig Hochmann József lakatosmester munkája.

Mint a ResoArt Alapítvány munkatársai elmondták, a ház négy termét elfoglaló Zsolnay-kiállítás a gyár sikertörténetét mutatja be az 1870-es évektől az 1920-as évek végéig, végigkövetve, hogyan vált a Zsolnay kis pécsi manufaktúrából világhírű vállalattá.

Az első, “családi” szobában láthatók a Zsolnay Teréz és Júlia által tervezett, magyar néprajzi motívumokból, majd orientális hatásokból is inspirálódó kerámiák, valamint Júlia férje, Sikorski Tádé munkái, többek között egy 16 millió forintért vásárolt, 185 centiméter magas óriásváza, amely hajdan a Gellért Szálló dísze lehetett.

A következő teremben külön vitrint kaptak Sikorski gazdag ornamentikával ékített kerámiái, melyekkel szemben Klein Ármin nyugati, elsősorban reneszánsz mintákat követő alkotásai képeznek kontrasztot.

Külön Zsolnay-terem

Noha a Zsolnay bevételeinek jelentős része az építészeti és ipari kerámiákból származott, a gyár által készített díszkerámiák igazi luxuscikknek számítottak, fénykorában a Zsolnay évi 34 kilogramm aranyat használt fel díszítésükre. Az 1890-es évek gyakran hímzést imitáló, sokszorosan áttört, technikailag bravúros, a formák és színek szinte végletekig vitt burjánzását mutató műalkotásait a harmadik teremben mutatja be a kiállítás.

A gyár második aranykorát a szecesszió időszaka és az eozinmáz felfedezése hozta el, ezt a korszakot a földszinti Zsolnay-terem vizsgálja. Az új éra tervezői, mások mellett Apáti Abt Sándor, Mack Lajos és Kapás Nagy Mihály munkái a magyar szecesszió stílusteremtő alkotásainak számítanak, néha pedig már az art decót is megelőlegezik – mutatták be a tárlatot az alapítvány munkatársai.

A ResoArt Villa kiállítására és a vezetett épületsétákra a Liget Budapest jegyrendszerében lehet időpontot foglalni a EZEN linken.

MTI – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Az Astoria szálló foglyai – újabb remek könyv a forradalmunkról

nyugdijaspeti

A sikeres életmentés után hazaérkeztek a magyar barlangi mentők Törökországból

nyugdijaspeti

Mától “legálisan” járhat be munkahelyére a TV Maci – végre belépőkártyát kapott

nyugdijaspeti