Image default

Kosztolányi előbb vegetáriánus volt, majd a borjúpörkölt rajongója lett

Kosztolányi Dezső évekig vegetáriánus volt. Azt vallotta, hogy számára a legnagyszerűbb lakoma egy falat kenyér, amit mindig is szeretett és kedvenc csemegéjének nevezett. Később viszont felhagyott ezzel az étrenddel. Onnantól fogva a borjúpörkölt és a habos sütemények lettek a legkedvesebb ételei.

Kosztolányi Dezső, a magyar irodalom egyik legjelesebb képviselője, az ételek imádatában is kitűnt. Igazi gourmet volt, a gasztronómia szerelmese. Felesége, Harmos Ilona visszaemlékezései arról számolnak be, hogy az író, költő, műfordító, újságíró, a legendás Nyugat folyóirat munkatársa előszeretettel nézegette magát a tükörben, nem eresztett-e pocakot.

Így ette Richard Burton a brassóit a Mátyás Pincében

A magyar nyelv varázslója egy időre felhagyott ugyan a húsevéssel, „jó útra tért”, azért konyhájában a fogyókúrázóknak szigorúan tiltott magyar ízek csodái rotyogtak, sültek, párolódtak, engedték a szaftot. Ki oda belépett, felhagyhatott minden diétás reménynyel.

Kosztolányi Dezső, ahogy kortársai, Móricz Zsigmond vagy Krúdy Gyula, tudta, hol terem a hasnak kedves finomság. Cseregdi Bandi Párizsban, 1910-ben című novellájában így ír: „Az étlapon borjúpörkölt, tokány, galuska, tarhonya, gulyás, tejfölös túrós csusza pörccel, lekváros metélt, uborkasaláta. – Feri – intette oda a pincért, mintha régi ismerőse lett volna –, no mit eszünk? Hozzon nekünk két szép borjúpörköltet, tarhonyával. Várjon. Van kovászos uborkájuk? Akkor hozzon nekünk két szép kovászos uborkát is.”

Borjúpörkölt túrós csuszával

Több forrásból is tudható, hogy Kosztolányi Dezső egyik kedvenc étele a viszonylag egyszerűen előállítható, de rendkívül tápláló borjúpörkölt volt, ráadásul túrós csuszával tálalva.

A leghitelesebb forrás maga Kosztolányiné volt, aki a kolozsvári Ellenzék című újság, 1934. április 14-i számában készült telefonos interjúban lebbbenti fel a fátylat.

ADT Arcanum

“Ha már az ebédre terelődött a szó, mitfőzetsz neki, ha meg akarod őt főzni?
— Én nem étellel főzöm őt — helyteleníti Kosztolányiné a diákos kiszólást. — De ha kedvébe akarok járni, borjúpörköltet csináltatok és túróscsuszát. Az édességeket is szereti, különösen a krémes lepényt. 

Hozávalók:

 • 1 kg borjúhús
 • 2 fej vöröshagyma
 • 2 evőkanál sertészsír
 • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
 • 1-2 evőkanál só
 • 2 darab paradicsom
 • 1 darab paprika
 • 30 dkg fodros nagykocka
 • 20 dkg szalonna
 • 20 dkg juhtúró
 • 2 darab kisebb kiszerelésű tejföl

Elkészítés:

A megtisztított, apróra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, pirospaprikával, sóval ízesítjük. Amíg nem ereszt levet, kevergetjük, hogy ne égjen le. Lefedve, közepes lángon főzzük. Mikor megpuhul a hús, adjuk hozzá a felaprított paradicsomot és paprikát. Az étel ezután nagyjából öt-tíz perc alatt készül el.

A kockára vágott szalonnát megpirítjuk, utána összekeverjük a korábban kifőzött tésztával. Megsózzuk, elmorzsoljuk rajta a túrót, majd elkeverjük a tejföllel. Előmelegített sütőben 200 fokon, körülbelül tíz-tizenöt percig sütjük, majd a pörkölttel együtt tálaljuk.

Budavári Séták – Nyugdíjasbarát

Horváth Ilona még vendégségbe is főzni ment

hírek ebből a rovatból

IV. Béla és Károly Róbert hamisított érméit is megtalálták a tordai ásatáson

nyugdijaspeti

Más helyszínen, de újra kinyit a legendás pesti bolhapiac

nyugdijaspeti

Rendőrök mentették meg a nyugdíjas asszony életét

nyugdijaspeti