Image default

Magyarország Tortája 2024 – Itt vannak a döntős torták

A Magyar Cukrász Ipartestület tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat vár az Ipartestület.

A 2024. évi verseny témaköre a „Szuperélelmiszer” volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják.

Az alábbi alapanyagkosarakból minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál:
– bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
– gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
– zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
– olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Felhasználásra javasolt további alapanyagok voltak:

homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről,

a versenyre 31 torta nevezése érkezett.

A nevezők cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban.

Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása.

Az idei döntős torták a következők:

ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest

FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged

HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest

MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác

RIGÓFÜTTY – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest

TÖKIBOGYÓ – Szoljár Csaba – Solier Café – Gödöllő

A zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri az hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Németh Kristóf: Végtelenül nyitott vagyok az előttem járó generációkra

nyugdijaspeti

Tavaszi ébredés: sétálj a virágba borult Budapest legszebb helyein!

nyugdijaspeti

Ezek voltak a legérdekesebb népszokások halottak napján

nyugdijaspeti