Image default

Idősek Világnapja a Pintér-kert Arborétumban

Az arborétum alapítója és névadója Pintér János pécsi banktisztviselő, aki az 1920-as években kezdte el tettyei villaépületének környezetében a növények telepítését. A kacskaringós sétautakkal átszőtt romantikus kert mai képét az ültetett örökzöldek, dísznövényfajok és a Mecsek természetes vegetációjának érdekes elegye alkotja, két mesterséges tóval, várrommal és szobrokkal kiegészülve.

A kert kialakítója Pintér János (1879-1933), aki az első világháború idején a Tiroli Császári Vadászoknál szolgált. Természetjáró, alpinista és botanikai érdeklődésű ember volt. A háború után nyugalmazott banktisztviselőként, 1926-ban kezdte el növények telepítését – nosztalgiával gondolva a Tirolban szerzett élményeire. Amatőr botanikusként komoly dendrológiai gyűjteményt hozott létre, örökzöld gyűjteményes kertet kialakítva.

Pintér János

Pintér-kert Arborétum

A szépen gondozott kertben számos növényfaj ebben az időszakban látványos, többek között a pirítógyökér, a fehér tündérrózsa és a májvirág levele, valamint a szúrós csodabogyó, a naspolya, a birs és a hólyagfa termése. A látogatók szakvezető kíséretével ismerhetik meg a kert életének sajátosságait, az ősz színeiben pompázó növényvilágot.

Pintér-kert

Az egy óra időtartamú szakvezetés 10.00 órakor indul a bejárattól, melyen a részvétel nyugdíjasoknak ingyenes.

Részvételi díj: felnőtt: 700 Ft/fő, diák, pedagógus: 500 Ft/fő, nyugdíjasoknak nyugdíjas igazolvánnyal ingyenes. A program 2023 október 1-én, vasárnap lesz megtartva.

Pintér-kert

Információ: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
E-mail: attila.komlos@ddnp.hu, eva.horvath@ddnp.hu

A programot a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa vezeti. Fontos a strapabíró lábbeli és az időjárásnak megfelelő öltözék megválasztása.

DDNPI – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Kulka Jánost választották a Nemzet Színészének

nyugdijaspeti

Ezt a postai áremelést mindenki megérzi

nyugdijaspeti

“A nagyszülők a családi élet mintaképei számomra!” Az unoka gratulált nagyszüleinek, és elmondta, miért fontos számára

nyugdijaspeti