Image default

Demencia-akciótervet terjesztenek a kormány elé

Demencia-akciótervet terjeszt a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) a kormány elé. Ezt a közelgő idősek világnapja alkalmából jelentette be Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár.

Az államtitkár elmondta: a társadalomnak gondoskodnia kell azokról, akik a jól megérdemelt pihenőéveiket töltik.

A nagyszülők az állatkertbe indultak az unokával, közben derült ki egy szörnyű titok

Kiemelte: a 2010-es családbarát fordulat gondoskodáspolitikai fordulatot is jelentett. “Családpolitikai elképzelésünk az egész életutat kívánja lefedni, célunk, hogy a gyermeket tervezők és vállalók támogatása mellett idősebb honfitársainkat is segítsük” – mondta Hornung Ágnes.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára (k) a Normafa-Margitsziget Gyalogló Klub szépkorú tagjaival, az idősek világnapja alkalmából rendezett közös sétán a Normafánál 2023. szeptember 26-án. MTI/Lakatos Péter

Ismertette: több civil szervezetet és önkormányzatot támogattak az idősek érdekében végzett munkájukért; ennek révén olyan helyi programokat valósíthattak meg, amelyekkel segítették és ösztönözték az idősek szellemi és fizikai jóllétét.

5 gyógynövény, amitől frissebb leszel a hétköznapokban

Időskori demencia

Az államtitkár beszélt az időskori demenciáról, amely komoly terhet ró a családokra. Elmondta, a KIM nagy hangsúlyt helyez a betegség megismertetésére, a megelőzés lehetséges módjainak bemutatására.

Megemlékezett a 2021-ben elhunyt Monspart Saroltáról, a nemzet sportolójáról, az Idősek Tanácsa tagjáról, aki számos alkalommal felhívta a figyelmet a mozgás és az egészséges táplálkozás fontosságára.

Tények és tévhitek a demenciáról

Közölte: a Monspart Sarolta által kezdeményezett gyaloglóklub-hálózat ma már 200 klubbal működik, 1700-an gyalogolnak rendszeresen közösségben. Hozzátette: a minisztérium Monspart Sarolta emlékére díjat is alapított, támogatják az alapító célját, hogy minél több gyaloglóklub alakuljon az országban az aktív és egészséges időskorért.

A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte súlyos problémát jelent. Európában több mint 7 millió, Magyarországon legalább 200.000 ember lehet közvetlenül érintett. Mivel ez a betegségcsoport súlyos terheket ró a betegre és környezetére, a közvetetten érintettek száma ennek többszöröse. Becslések szerint évtizedünk közepére 150 millió demens beteg él majd a Földön – írja a felejtek.hu demenciával foglalkozó szakportál.

MTI – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Feleki Kamill és az ő “Bűn és büntetés notesze”

nyugdijaspeti

Itt van Kulka János és Trokán Nóra díjra jelölt közös videoklipje

nyugdijaspeti

Több, mint félmillióan voltak kíváncsiak tavaly erre a helyre, egymilliárdos bevételt hozott

nyugdijaspeti