Image default

Csúnyán visszaéltek Karikó Katalin nevével – kétes gyógyszereket reklámoznak

Korábban körömgomba elleni és vérnyomáscsökkentő szerekkel kapcsolták össze Karikó Katalin nevét. Legújabban viszont visszerek és véráramlási zavarok otthoni kezelésével kapcsolatos készítményt reklámoznak a facebookon egy rá hivatkozó álinterjúban.

“Ismét visszaéltek a nevemmel és a képmásommal az internetes felületeken. Korábban körömgomba elleni és vérnyomáscsökkentő szereket, legújabban visszerek és véráramlási zavarok otthoni kezelésével kapcsolatos készítményt reklámoznak a legismertebb online közösségi fórumon

egy rám hivatkozó álinterjúban, a nevemmel és a képmásommal visszaélve.

– írja a világhírű magyar kutató közleményében.

Karikó Katalin leszögezi, hogy ezen legújabb hirdetésben, reklámozásban nem vett és nem vesz részt, ehhez sem a neve, sem a képmása felhasználását nem engedélyezte.

“Ezzel kapcsolatban interjút, tanácsot nem adtam, nyilatkozatot nem tettem, sajtótájékoztatót nem tartottam.

Hangsúlyozom: az álinterjúban a nevemmel és a képmásommal visszaéltek és visszaélnek, olyan szavakat, mondatokat, állításokat, nyilatkozatokat tulajdonítanak nekem, amelyeket én soha nem mondtam, nem állítottam.”

Az “év hősei” a Time magazin címlapján

A kutató úgy véli, az ilyen magatartás polgári és személyiségi jogai megsértése. Továbbá a személyes adatai jogosulatlan, visszaélésszerű kezelése, emellett a fogyasztók tisztességtelen megtévesztése is. Mindez a büntetőjog hatálya alá is tartozhat. “Ezért is bízom abban, hogy az illetékes hatóságok, hivatalok, szervek haladéktalanul intézkednek, megteszik a szükséges lépéseket.” – írja Karikó Katalin.

“Szeretném tudatosítani, hogy a

nevemet nem adtam és a jövőben sem adom semmiféle termék, gyógyhatásúnak feltüntetett készítmény reklámjához.

Ne higgyenek az olyan hirdetéseknek, melyek reám való hivatkozással jelennek meg!”

A tudósnő mindenkit arra kér, hogy az interneten és a közösségi fórumokon megjelent és megjelenő hirdetésekben neki tulajdonított mondatokat, ne vegyék figyelembe. Az ál-állításokat semmilyen körülmények között se azonosítsák személyével. A reklámozott terméket ne kössék hozzá!

“A kutatómunkámon, szabadalmaimon alapuló fejlesztésekről és készítményekről megbízható forrásból, például orvosoktól és a gyógyszerészektől érdeklődjenek!” – zárja közleményét Karikó Katalin.

Az egészséggel kapcsolatos további híreink ITT találhatóak.

Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Szeles, de tavaszias idő lesz a hétvégén

nyugdijaspeti

Visszatérnek a kalauzok a BKK járataira

nyugdijaspeti

Hétvégére marad a hideg, egy kis hószállingózás azért várható

nyugdijaspeti