Image default

Ha szereted a kéklámpásokat, itt a helyed!

A nap, amikor az ország minden részéről különféle típusú és méretű kéklámpás járművek érkeznek az Aeroparkba. A tűzoltó-, rendőr-, és mentőautók mellett helikopterek is tiszteletüket teszik a nagyszabású rendezvényen. Látványos bemutatók, izgalmas szimulációk, élményautózás, speciális eszközök, kéklámpás játszótér és járműfelvonulás vár mindenkit a ferihegyi repülőmúzeumban.

Vajon tudod ezekre a kérdésekre a választ?

  • Hogyan dolgoznak, milyen feladatokat kapnak a Légirendészet gépei? Mire képes egy MD902-es helikopter? Hogyan fejlődött ez a speciális szolgálat az elmúlt 70 évben?

 

  • Lassan 10 éve működik a Hagyományőrző Rendőrszázad. Az egység kiemelt feladatának tekinti az ismeretterjesztést, a rendőri hivatás és a rendőrségi hagyományok, felszerelések bemutatását. Egyik szakaszuk lelkes tagjai a rendvédelem területén használt járműveket mutatják be. Mi mindent sikerült megmenteniük az elmúlt években? Hogyan gyarapodik a gyűjtemény?

 

  • Milyen speciális szolgálatok működnek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren? Kik dolgoznak a 73 éves Ferihegy kulisszái mögött? Milyen technikákkal rendelkezett a repülőtér a hőskorban, és milyenekkel napjainkban? Kik kapnak riasztást, ha helyzet van akár télen, akár nyáron?

 

  • Amikor nem kedves és nem mosolyog, hanem különösen határozott és kiabál. Hogyan tudnak 90 másodperc alatt kiüríteni egy 180 férőhelyes repülőgépet a légiutas-kísérők? Hogyan működnek a vészcsúszdák? Miért fontos a biztonsági bemutató repülés előtt? Mi mindenre készítik fel a stewardesseket a tanfolyamon?

Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz, ha ott leszel az Aeropark rendezvényén szeptember 16-án, szombaton!

A Légirendészeti Szolgálat MD902-es helikoptere, valamint a Légimentők EC-135-ös helikoptere a tervek szerint 10 órakor landol a múzeum területén.

EC-135

Az ország számos részéről Ferihegyre látogató hivatásos és önkéntes tűzoltó szervezetek a többi között Mercedes, Rosenbauer, Rába, Steyr, Iveco-Magrius típusokat vonultatnak fel.

Öt különleges rendőrautóval érkezik a Hagyományőrző Rendőrszázad, amely elhozza az ország legkisebb rendőrautóját (Smart), az első nyugati rendőrautót (Volkswagen Golf II), azt a járművet, amely rendszeresítésekor elnyerte az „Év autója” címet (Volkwagen Golf III), de bemutatkozik az a páncélozott Opel Campo is, amely évtizedeken át szolgált a lövészjárműként a Ferihegyi Repülőtéren. Emellett beköltözik erre a napra a Rendőrszázad gyűjteményébe tartozó, speciális felépítménnyel ellátott IFA W50, amely egykor csapatszállítóként üzemelt a rendőrség járműállományban.

Tűzoltók is ott lesznek

Az ország egyik legmodernebb tűzoltó fecskendője is beköltözik erre a napra az Aeroparkba. Európában is mindössze néhány ilyen, ún. nehéz kategóriás eszköz áll szolgálatban. Az Iveco-Magrius TLF 4000-essel vesznek részt a programon a Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság szakemberei, akik 11:00 és 14:00 órakor látványos mentési bemutatóval is készülnek. A szert elsősorban az M1-es autópályán bekövetkező káresetek hatékony felszámolására optimalizálták, ennek megfelelő speciális felszereltséggel rendelkezik.

Finánc bemutató is lesz

A bevetési csoport autói mellett csempészett és lefoglalt, hamisított termékeket mutat be standján a NAV Repülőtéri Igazgatósága. Vajon csak a filmekben szerepelnek olyan könyvek, amelyeknek a belsejét kivágták, hogy elrejtsenek bennük valamit?

…és a mentők sem maradhatnak ki

A nagyszabású eseményen megismerhetjük a Kresz Géza Mentőmúzeum gyűjteményébe tartozó, korábban rohamkocsiként szolgáló Mercedes-Benz Sprintert, amelyben a „guruló múzeum” kapott helyet, és ahol az érdeklődők kisfilmek segítségével nyerhetnek betekintés a Mentőszolgálat életébe.

Az érkező egységek sorra megmutatják, hogy mi mindenre alkalmasak járműveik, hogyan történik egy beavatkozás. Egész nap zajlik az élménytűzoltóautózás, emellett számos szer kívül-belül megtekinthető lesz, a szakemberek megismertetik a járművek felszereléseit.

Látványos gyakorlat keretében, testközelből ismerhetjük meg, hogyan történik egy roncsból mentés. A látogatók emellett számos speciális eszközt kipróbálhatnak, elsajátíthatják az újraélesztés alapjait, és azt is megtudhatják, mit kell tenniük, ha elsőként érkeznek egy baleset helyszínére.

A nyugdíjasok a kedvezményes 1.500 forintos áron ntekinthetik meg az eseményt.

16 órakor pedig indul a találkozó egyik leglátványosabb programja: a járművek konvojba szerveződnek és rendőri felvezetés mellett izgalmas felvonulásra indulnak az Aeropark-Vecsés-Ecser-Vecsés-Aeropark útvonalon.

További színvonalas programokat mutatunk nektek EBBEN a rovatunkban.

Aeropark – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

A 72 éves Kató bizonyítja, sosem lehetsz elég idős, hogy felfedezd a világot

nyugdijaspeti

Tudtad, hogy Karikó Katalin lánya kétszeres olimpiai bajnok?

nyugdijaspeti

Szent Hubertus búcsút tartanak a szentkúti nemzeti kegyhelyen

nyugdijaspeti