Image default

Latabár-vígjátékok is lesznek klasszikus filmmaratonon

Mint ahogyan mi is beszámoltunk, idén csaknem ötven frissen restaurált magyar alkotással, élőzenés némafilmekkel, Latabár-filmekkel, a leghíresebb magyar filmrendezőnők bemutatkozó rövidfilmjeivel, valamint filmes tematikájú sétákkal is várják a közönséget a Budapesti Klasszikus Film Maraton szervezői.

A csaknem ötven magyar és ötven külföldi restaurált klasszikust bemutató fesztiválon a Jézus Krisztus Szupersztárt, az Ed Woodot, a Régi idők fociját és a Grease-t is ingyenesen lehet majd megnézni a Bazilika előtt felállított óriásvásznon, a fesztivál további vetítéseire pedig kedvezményes, ötszáz forintos áron válthatók jegyek a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben – áll a Nemzeti Filmintézet közleményében.

Mágnás Miska c. filmklasszikus Latabár Kálmánnal

A helyszínek listája idén a Budapest Music Centerrel bővült, ahol a némafilmek vetítését olyan kortárs magyar dzsesszzenészek előadása kíséri, mint Harcsa Veronika, Lukács Miklós, Dés László vagy Gőz László.

A program egyik különlegessége, hogy Korda Sándor látványos produkciói, valamint az Oscar-díjas Pressburger Imre (Emeric Pressburger) alkotásai is láthatók lesznek, akinek unokái, a BAFTA-díjas Andrew Macdonald producer és Kevin Macdonald Oscar-díjas rendező személyesen is részt vesz saját filmjeik, a Trainspotting, vagy Az utolsó skót király vetítésein.

A filmek egy részét ingyenesen tekintheti meg a közönség

egy óriás kivetítőn a Szent István-bazilika előtt,  a fesztivál további vetítéseire pedig

kedvezményes, ötszáz forintos áron válthatók jegyek.

A diákok és a tanárok, valamint az ötödik kerületi lakosok ingyenesen vehetnek részt a vetítések többségén. Ezek a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben lesznek.

Sorsolás is lesz

A Szépművészeti Múzeummal együttműködve a Jean Renoir francia rendező filmjeinek vetítésein résztvevők között ingyenes belépőket sorsolnak ki a filmes édesapja, Auguste Renoir impresszionista festő szeptemberben 22-én nyíló kiállítására.

A rendezvényen találkozni lehet mások mellett Sándor Pállal, Gazdag Gyulával, Gárdos Péterrel, Thierno Souleymane Dialloval és Pierre Földessel is, akik a filmtörténet kutatóiként avatják be a közönséget a forgatások kulisszatitkaiba.

A Budapesti Klasszikus Film Maratont a Koltai Lajos által fényképezett Maléna című film nyitotta meg kedden este az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

MTI – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Az özvegyasszony olyan karácsonyi ajándékot kapott unokáitól, ami megváltoztatta az életét

nyugdijaspeti

Faros dömping lesz a hétévégén, de több régi Ikarust is láthatsz

nyugdijaspeti

Te hogy főződ a csemegekukoricát? Ági most elmondja a titkát

nyugdijaspeti