Image default

Megkaphatom az elhunyt házastársam magasabb összegű nyugdíját, ha letelt az ideiglenes özvegyi nyugdíjam?

A HR Portal az ideiglenes özvegyi nyugdíj körüli anomálákra adott tiszta választ. Az alábbi kérdést kapták: Jelenleg özvegyi nyugdíjban részesülök, vagy is a saját nyugdíjam + elhunyt feleségem nyugdíjának 60 %-a. Az egy év lejárta után kérhetem-e elhunyt feleségem – az enyémnél magasabb – nyugdíját és a + 30 %-ot?

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően csak három esetben éledhet föl az özvegyi nyugdíjra való jogosultság.

Ki kaphatja meg a magasabb összeget?

Csak az az özvegy lesz jogosult az ideiglenes ellátás megszűnése után özvegyi nyugdíjra, aki

  • az elhunyt házastársa halála időpontjában betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, vagy
  • olyan megváltozott munkaképességű személy, akinek az egészségi állapota legfeljebb 50 százalékos, vagy
  • legalább két (illetve egy fogyatékkal élő vagy tartósan beteg) olyan gyermek eltartásáról gondoskodik, aki az elhunyt jogán árvaellátásra jogosult

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően az özvegyi nyugdíja feléled annak az özvegynek is, akinek esetében a fenti feltételek valamelyike a házastárs vagy élettárs elhalálozásától számított tíz éven belül bekövetkezik.

Életkor alapján feléledő özvegyi nyugdíj esetében az özvegynek be kell töltenie a házastársa vagy élettársa halálának időpontjától számított 10 éven belül a rá a haláleset évében irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt ahhoz, hogy az özvegyi nyugdíjra való joga feléledjen.

Az özvegyi nyugdíj feléledését külön kell igényelni, hivatalból nem állapítják meg! Az eljárás illeték- és költségmentes.

A “rendes” özvegyi nyugdíj összege:

a) Ha az özvegy a rá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte vagy megváltozott munkaképességű, de rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, saját jogú nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban és átmeneti bányászjáradékban nem részesül, az özvegyi nyugdíj 60 százaléka annak a nyugdíjnak (vagy öregségi nyugdíjként számított összegnek), amely az elhunytat halála időpontjában öregségi nyugdíj címén megillette volna.

A hatvanszázalékos mértékben megállapított özvegyi nyugdíj helyett harmincszázalékos mértékű özvegyi nyugdíjat kell megállapítani attól az időponttól, amelytől az özvegy saját jogú nyugellátásban, rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban vagy átmeneti bányászjáradékban részesül.

b) Ha az özvegy egyidejűleg saját jogú nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban, rehabilitációs ellátásban vagy rokkantsági ellátásban is részesül, vagy a házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartása címén állapították meg az özvegyi nyugdíjat, akkor az özvegyi nyugdíj a 30 százaléka annak az öregségi nyugdíjnak (vagy öregségi nyugdíjként számított összegnek), amely az elhunytat a halála időpontjában megillette, vagy megillette volna.

A harmincszázalékos mértékben megállapított özvegyi nyugdíj az özvegy ellátásának összegére tekintet nélkül jár.

Az özvegyi nyugdíj mértékét a saját jogú nyugellátás esetleges szünetelése nem érinti. (A saját jogú nyugellátás akkor szünetel, ha a nyugdíjas a közszférában dolgozik közalkalmazotti és hasonló jellegű közszolgálati jogviszonyokban. Az öregségi nyugdíj a nyugdíjas kérelmére is szünetelhet.)

További nyugdíjjal kapcsolatos további híreink itt találhatóak. (Katt a linkre)

HRPortal

hírek ebből a rovatból

Március 10 – a beporzók napja

nyugdijaspeti

Az időszakos böjt gátolhatja a daganatok növekedését

nyugdijaspeti

8 mítosz a hagymáról, ami nem igaz, mégis sokan elhiszik

nyugdijaspeti