Image default

Ők hárman kapták meg idén a Monspart Sarolta-díj az idősekért elismerést

A tájfutó világbajnokról elnevezett, 2021-ben alapított díj célja, hogy elismerje az időskorúak fizikai és szellemi aktivitásának, jóllétének megőrzése, valamint az idősek iránti szolidaritás erősítése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységet.

A díjakat Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára adta át. Hornung Ágnes az MTI-nek a díjátadó után azt mondta, a kormány megbecsüli az időseket, elismeri évtizedeken át tartó értékteremtő munkájukat, hangsúlyt helyez a méltóságban, tartalmasan megélt időskor elősegítésére, mivel úgy gondolják, hogy az időskor “nem az élet derűs oldalának végét jelenti, hanem újfajta lehetőségeket kínál”.

A kormány számos intézkedéssel, valamint különböző programok támogatásával segíti az időseket, az ő jóllétüket, például az idősek testmozgásának, szellemi aktivitásának ösztönzésével, a demenciával élők és a róluk gondoskodók segítésével, valamint a generációk közötti kapcsolatok erősítésével – ismertette az államtitkár.

Demencia-akciótervet terjesztenek a kormány elé

A díj névadóját méltatva Hornung Ágnes azt mondta, Monspart Sarolta számos alkalommal hívta fel a figyelmet arra, hogy nemcsak fiatal- és középkorban, hanem az évek előrehaladtával is igen fontos az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

Ők kapták a Monspart Sarolta díjat

Elismerésben részesült Soós Ferenc kollégiumi nevelőtanár, testnevelő, maratoni versenyek résztvevője. Monspart Sarolta előtt tisztelegve idén egyhuzamban, gyalogszerrel tette meg az Országos Kéktúra 1172 kilométerét,

amellyel az idősek egészséges életmódjára, az aktivitás fontosságára kívánta felhívni a figyelmet.

Ugyancsak díjat vehetett át Nagy Józsefné igazgatásszervező, aki nyugdíjasként szerzett szenior örömtáncoktatói oklevelet. Pécsett és a város környékén tartott örömtáncórái nagy népszerűségnek örvendenek,

közösségteremtő tevékenysége számos idős ember számára teszi lehetővé a közös testmozgás átélését.

Amberger Erzsébet járványtani szakorvos, Sopron nyugalmazott tisztifőorvosa szintén elismerésben részesült. Az idősek egészségmegőrzésének követeként

a közösségi gyaloglást határokon belül és kívül is népszerűsíti, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat, amelyeken az egészséges életmód és a testmozgás van a középpontban.

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, a Nemzet Sportolója, az Idősek Tanácsa tagja közismerten egész életében a sportolás, rendszeres testmozgás népszerűsítésén fáradozott. Nyugdíjazásával új feladatokat keresett,

így lett célja az idősek aktivitásának, testmozgásának, egészséges életmódjának segítése.

Töretlenül népszerűsítette a gyaloglást országszerte, hangsúlyozva annak a lelki egészségre gyakorolt hatását is, hiszen a közösségben végzett mozgás a magányosság, az elszigetelődés ellen is jótékony hatással van.

Monspart Sarolta (Budapest, 1944. november 17. – 2021. április 24.) a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok. Az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot. Aktív sportpályafutását kullancs okozta betegség (enkefalitisz) szakította meg. Ezt követően nőket buzdított arra, hogy egészségesen éljenek, és ennek egyik lehetséges módja a futás.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Nagycsütörtök az Oltáriszentség és a papság alapításának ünnepe

nyugdijaspeti

Szacsvay László megmutatja, hogyan kell megszökni egy idősek otthonából

nyugdijaspeti

Benedek Miklós lett a Nemzet Színésze!

nyugdijaspeti