Image default

Olcsó lesz a paradicsom, nem drága, a szilvát viszont aranyárban mérik

Idén bőséges lesz a paradicsomtermés, viszont a szilva árában nem lesz köszönet. Erről adott ki két szakmai szervezet közleményt. Utánajártunk az áraknak, nem lettünk boldogok.

A friss, magyar paradicsomból a vásárlók idén is bőséges kínálattal találkozhatnak a boltokban és a piacokon – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) csütörtökön közös közleményben az MTI-vel.

Évente átlagosan 150-160 ezer tonna frisspiaci paradicsom kerül ki a magyarországi üvegházakból és fóliasátrakból. Ennek a mennyiségnek a 75-80 százaléka bogyós és fürtös paradicsom, de folyamatos a cseresznye- és koktélparadicsom térnyerése is.

A közlemény szerint a hazai termelők áprilistól októberig tudják ellátni koktél- és cseresznyeparadicsommal a piacot, fürtös paradicsomból pedig április elejétől a tél beköszöntéig önellátó az ország. Jelenleg a GVH Árfigyelője szerint a fürtös paradicsom ára 350-570 Ft között van a kereskedelmi láncokban, így elmarad a tavalyi 1200-2000 forintos kilónkénti ártól.

Gyenge szilvatermésre figyelmeztetnek a szakértők

A kilátások országrészenként és fajtánként eltérőek, a pontos becslés ezért egyelőre nehéz. A visszaesés oka részben a tavalyi aszály, a fák ugyanis emiatt nem tudtak elegendő és jó minőségű virágrügyet képezni. Sokáig úgy tűnt, hogy nem is nagyon lesz virágjuk, de a kiadós őszi esők segítettek valamennyire, így végül tavasszal a vártnál jobb lett a virágzás. A megporzásnak az esős, hűvös idő nem kedvezett, a termés minőségének ugyanakkor jót tett az időjárás – írták.

A szilva főszezonja augusztusban kezdődik, a termelői árak eddig a tavalyi szinten vagy kicsivel magasabban alakultak. Kilogrammonként a lekvár- és pálinka-alapanyag 90-120 forintba, a hűtő- és konzervipari alapanyag 120-150 forintba került, a kézi betakarítású frisspiaci szilva nettó termelői ára 200-300 forint kilogrammonként – olvasható a FruitVeb közleményében. A nagybani piacon már 5-600 forint egy kiló szilva, így a boltokban és a piacokon még ennél is magasabb áron vásárolhatjuk meg a gyümölcsöt.

További híreink ITT találhatóak.

MTI nyomán Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Nyilas Misi Pakkokat gyűjt a Református Szeretetszolgálat

nyugdijaspeti

Saját kollégájuk életét mentették meg a fináncok

nyugdijaspeti

Első és második világháborúban hősi halált halt magyar honvédeket temettek újra

nyugdijaspeti