Image default

Eredeti megjelenése után ötven évvel ismét kiadták Koncz Zsuzsa Jelbeszéd című lemezét

A felújított anyagra két régi dal eddig kiadatlan változata, valamint egy vadonatúj felvétel, a Jelbeszéd 2.0 is rákerült – közölte a Hungaroton az MTI-vel.

A magyar könnyűzene történetének egyik kiemelkedő műve

a Jelbeszéd 1973-ban jelent meg, az akkor már igen sikeres énekesnő, Koncz Zsuzsa ötödik nagylemezeként. Az albumon olyan, napjainkra kultikussá vált dalok szerepelnek, mint a Kertész leszek, a címadó Jelbeszéd vagy a Ha én rózsa volnék.

A dalszerzők és a közreműködő zenészek között találjuk az Illés együttes, valamint Tolcsvayék és a Trió tagjait. A szövegek többségét Bródy János szerezte, hallható az anyagon József Attila (Kertész leszek) és Petőfi Sándor (Nem ver meg engem az isten) egy-egy versének megzenésítése is.

A 16 éves Petőfi hasonmás végigjárta nagy költőnk 130 km-es útját – kerékpárral

Érdekesség, hogy feloszlása előtt e lemezen játszott együtt utoljára az Illés együttes, az abból, illetve a Tolcsvayékből alakult Fonográf pedig először.

Kicsit betiltották – 10 évre

A Jelbeszéd LP-ből az 1973 novemberi megjelenést követően már több tízezer példány elkelt. Ekkor a terjesztését társadalomkritikus szövegei miatt felfüggesztették, és csak tíz év múlva jelenhetett meg újra.

Ahogy Koncz Zsuzsa egy régi interjúban fogalmazott, amikor a Jelbeszédet betiltották, arra gondolt:

ez tényleg fontos lehet, érdemes komolyan vennie a pályát.

Most az album teljes hanganyaga megújult Závodi Gábornak köszönhetően. Az eredeti lemez műsora kiegészült a Bolyongok és a Ne sírj kedvesem című dal eddig még kiadatlan változatával.

A jubileumi CD-kiadást egy teljesen új dal, a Jelbeszéd 2.0 zárja, amelyet Bródy János kifejezetten erre az alkalomra írt Koncz Zsuzsának. A számot Bródy János és Maróthy Zoltán (gitár), Závodi Gábor (billentyűs hangszerek), II. Lengyelfi Miklós (basszusgitár) és Tiba Sándor (dob) közreműködésével rögzítették.

Az új lemezbe EZEN a linken lehet belehallgatni.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Edith Piafról forgatnak életrajzi filmet – ebben a mesterséges intelligencia segít

nyugdijaspeti

Kiderült mit ettek a Titanic utasai pár nappal az ütközés előtt – harmincmillióért árverezhetik el a menükártyát

nyugdijaspeti

6 ok, amiért egy idősebb kutya örökbefogadása a legjobb döntés, ha magányos vagy

nyugdijaspeti