Image default

Szacsvay László megmutatja, hogyan kell megszökni egy idősek otthonából

Csütörtöktől vetítik a mozikban a Valami madarak cím magyar vígjátékot, Hevér Dániel első nagyjátékfilmjét, amely Szacsvay László és Kizlinger Lilla főszereplésével készült. A rendezőt és Kertész Zsanett forgatókönyvírót az Életrevalók című nagy sikerű francia vígjáték inspirálta.

Béla egyedül élő makacs öregúr, aki nehezen viseli a változásokat. Amikor egy kisebb baleset után a fia egy idősek otthonába rakja, úgy érzi, az egész világ összeesküdött ellene. Ettől kezdve egyetlen cél vezérli, hogy minél hamarabb kijusson az intézményből. Tervében egy másik kívülálló lesz a társa, a 17 éves, vadóc Zoé , aki büntetésből dolgozik az otthonban. Hiába van csaknem hatvan év korkülönbség közöttük, hasonló karakterük, a magányuk, és az érzés, hogy mindenkinek csak az útjában vannak, gyorsan szövetségessé teszi őket.

Főszerepben: Szacsvay László

A Valami madarak két generáció legnagyobb színészét hozza össze egyetlen filmben. Bélát a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas Szacsvay László alakítja. Érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, akit film, sorozat és színházi alakításai mellett szinkronszerepeiről is jól ismer a nagyközönség.

fotó: Nagy Marcell

Partnere, a Zoét megformáló Kizlinger Lilla korának egyik ígéretes tehetsége: mindössze húszéves volt, amikor a Rengeteg – Mindenhol látlak című filmmel elnyerte a Berlinálén a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve díjat 2021-ben, az első magyar színésznőként. Míg Fliegauf Bence filmjében epizodista volt, a Valami madarak az első mozifilm főszerepe.

“Megtiszteltetés volt, hogy ilyen vén fejjel kaptam egy ilyen jó szerepet” – Szacsvay László

Kényes témát hozott felszínre a rendező

„Különlegesek számomra a két ember barátságáról szóló történetek, mert igazából azt akarják mondani, hogy a legjobb dolog, ami történhet velünk, ha a megfelelő időben találkozunk a megfelelő emberrel. Béla és Zoé barátsága tele van kedves és néha keserédes pillanatokkal, amit rengeteg humorral, iróniával, és optimizmussal szeretnénk elmesélni. Az öregedés sok szempontból tabutéma a társadalmunkban, ezért is érezzük fontosnak, hogy őszinte, felemelő módon meséljünk erről, hasonlóan ahhoz, ahogy az Életrevalók mesélt egy másik fontos szociális problémáról.” -meséli Hevér Dániel rendező.

Hevér Dániel és Kizlinger Lilla – fotó: Domokos Norbert

Az alkotók több idősek otthonában szerettek volna kutatni, ám az önkormányzati otthonoknak szigorú és bonyolult szabályaik vannak, ha be szeretne menni valaki megfigyelés céljából. Hosszas kutatás után sikerrel jártak, és a Máltai Szeretetszolgálat egyik épületébe majdnem egy évre befogadták őket. Az itt tapasztaltak sokat segítettek nekik a későbbiekben, hogy hitelesen tudják bemutatni egy otthon mindennapjait.

;

A Valami madarak az Életrevalókat idéző bájjal és humorral foglalkozik az idősgondozás korábban magyar filmekben mellőzött témájával. A film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában valósult meg.

Mozinet – MTI – Nyugdíjasbarát

fotók: Nagy Marcell, Domokos Norbert/Valami madarak

hírek ebből a rovatból

Tények és tévhitek a demenciáról

nyugdijaspeti

Kiderítettük, hogy megszünteti-e a kormány a 13. havi nyugdíjat!

nyugdijaspeti

Nagyszerű programokkal vár a négynapos Hollókői Húsvéti Fesztivál

nyugdijaspeti