Image default

Vasárnap Oscar-díjátadó – magyar produkcióért is izgulhatunk

Vasárnap este (magyar idő szerint hétfőre virradóra) rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban a 96. Oscar-díjátadó gálát. Idén ismét lehet magyar díjazott: Mihalek Zsuzsa, aki a Szegény párák című film berendezőjeként kaphatja meg a szobrot.

A több mint 200 országban és térségben élőben megtekinthető műsor házigazdája az Emmy-díjas Jimmy Kimmel lesz, aki már negyedszer szórakoztatja az Oscar-gála közönségét.

A legjobb film Oscar-szobráért tíz produkció versenyez

Az American Fiction, a Barbie, az Egy zuhanás anatómiája, az Előző életek, az Érdekvédelmi terület, a Maestro, a Megfojtott virágok, az Oppenheimer, a Szegény párák és a Téli szünet.

Az Oscar-jelöléseket Christopher Nolan Oppenheimer című filmje vezeti, amely 13 kategóriában nyerheti el az Oscar-szobrot. Jórgosz Lánthimosz részben Magyarországon készült Szegény párák című filmje 11 Oscart vihet el.

Ebből az egyik A legjobb látványtervezés kategóriában Mihalek Zsuzsa, aki Shona Heath és James Price brit produkciós tervezőkkel együtt esélyes a díjra.

Martin Scorsese Megfojtott virágok című filmeposza az oszázs törzs tagjai ellen elkövetett gyilkosságokról tíz kategóriában nyerhet, az év boxoffice-sikere, Greta Gerwig Barbie-ja pedig nyolc jelölést kapott az amerikai filmakadémiától.

A színészi kategóriákban mások mellett Bradley Cooper, Robert De Niro, Ryan Gosling, Emma Stone, Robert Downey Jr. és Jodie Foster is díjazott lehet.

Eddigi tíz Oscar-jelölésével Martin Scorsese csúcstartó a ma is élő rendezők közül, még Steven Spielberget is túlszárnyalta.

91 éves a legidősebb Oscar várományos

John Williams viszont, aki idén az Indiana Jones és a sors tárcsája című film zenéjéért kaphat Oscart, 91 évesként a legidősebb jelölt, és a legtöbb, 54 jelölést elnyert élő művész.

A vasárnap esti gála díjátadói között lesz Zendaya, Nicolas Cage, Brendan Fraser, Matthew McConaughey, Michelle Yeoh, Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Mahershala Ali, Dwayne Johnson, Michael Keaton, Regina King, Jennifer Lawrence, Octavia Spencer, Ramy Youssef és Sam Rockwell is.

Az Oscar-műsorban élőben játsszák majd mind az öt Oscar-jelölt filmes betétdalt. Színpadra lép Jon Batiste, akinek életét és zenei pályafutását az American Symphony című Oscar-jelölt dokumentumfilm mutatja be, továbbá Becky G, Billie Eilish és fivére Finneas O’Connell, Scott George az oszázs énekesekkel, valamint Ryan Gosling és Mark Ronson.

A magyar nézők hétfőn hajnalban a Disney+ streamingszolgáltatáson követhetik a ceremóniát.

hírek ebből a rovatból

Kicsi gyere velem rózsát szedni – 76 éves lenne Cserháti Zsuzsa

nyugdijaspeti

Kiszel Tünde hol Barbieként, hol Jégvarázs Elzaként jelenteti meg magát új naptárában

nyugdijaspeti

A kilencven éves nagypapa mindenkit megríkatott ezzel a dallal unokája esküvőjén

nyugdijaspeti