Image default

14 egyszerű tipp, hogy a konzerv zöldségek sokkal finomabbak legyenek

A konzerv zöldségek nagy segítséget nyújtanak a rohanó életmódban. A zöldségek mosása, aprítása és főzése helyett egyszerűen kinyitunk egy konzervet, és már készen is van. Mivel ezek az élelmiszerek éveken keresztül frissek maradnak, nem kell aggódniuk a romlás miatt.

A konzerv zöldségekkel kapcsolatos aggályok közé tartozik az íz is

Sokan úgy vélik, hogy ízetlenek, enyhén fémes ízűek és puhák lehetnek, ami rontja az étel élvezeti értékét. Szerencsére a konzerv zöldségeket ugyanúgy lehet ízesíteni és fűszerezni, mint a friss változataikat, és néhány egyszerű hozzávalóval és módszerrel gyorsan felturbózhatjuk őket.

1. Blansírozd, hogy frissebbek legyenek

A konzerv zöldségek gyakran fémes ízt hordozhatnak. Bár nem mindig van így, bizonyos típusok képesek magukba szívni a konzerv fémes ízét. Ezt a problémát könnyedén orvosolhatjuk blansírozással. A forró vízbe merítés eltünteti a fémes ízt, felmelegíti a zöldségeket, és eltávolítja a felesleges nátriumot is.

A blansírozáshoz gyorsan kell dolgoznunk. Mivel a konzerv zöldségek már megfőzve vannak, nem szabad őket túl sokáig forró vízben tartani, mert túl puhák lesznek. Miután kiöntötted őket a dobozból, öblítsd le őket hideg víz alatt, hogy eltávolítsd a felesleges sót. Ezután helyezd őket forró vízbe egy percre, majd tedd őket jeges vízbe, hogy lehűljenek.

2. Csepegtess rá egy kis citromlevet

A legegyszerűbb javítások gyakran a leghatékonyabbak. A konzerv zöldségeknél egy gyors citromlé csepegtetés drámai módon javíthatja az ízüket. A citromlé hozzáadása két fontos hatást gyakorol a zöldségekre: egyrészt frissességet ad, másrészt csökkenti a fémes ízeket.

A legjobb, ha a citromlevet közvetlenül tálalás előtt adod hozzá. Ha nincs citromod, a lime lé is tökéletes helyettesítő lehet, ami citrusos intenzitást ad anélkül, hogy túl sós lenne. A könnyű ecetek, mint a rizsecet vagy a fehérbor ecet is hasonló hatást érhetnek el, anélkül hogy túl sok ízt vinnének a zöldségekbe.

3. Szárítsd ki őket gyors snackként

Az ilyen fajta zöldségeket gyakran csak levesekben, főzelékben vagy köretként használjuk. Kevesen gondolnak arra, hogy kiszárítsák őket, pedig ez egy nagyszerű mód. Szárításhoz egyszerűen terítsd szét a lecsöpögtetett zöldségeket egy sütőpapírral bélelt tepsin, és helyezd őket alacsony hőmérsékleten a sütőbe néhány órára.

Ha rendszeresen szeretnél szárítani zöldségeket, érdemes lehet beszerezni egy szárítót. A konzerv zöldségek gyakran elég sósak, így sok fűszert nem is szükséges hozzáadniuk. Az extra fűszerekkel és gyógynövényekkel azonban még finomabbá teheted őket.

4. Készíts belőlük chowdert

A konzerv zöldségek sokoldalúak, de textúrájuk miatt nehéz lehet élvezni őket. Ehelyett próbáld meg pépesíteni őket, hogy ízletes chowdert készíthess. Ehhez keverj össze néhány konzervet tejjel vagy tejszínnel, majd turmixold őket simára. A konzerv kukorica tökéletes alap lehet, de próbálkozhatsz más zöldségekkel is, mint például sárgarépa vagy burgonya.

5. Adj hozzá fűszereket

A zöldségek különösen jól passzolnak a fűszerekhez, és a konzerv zöldségek sem kivételek. Kedvenc fűszereiddel teljesen átalakíthatod őket. Ha például tex-mex ételt készítesz, adj hozzá köményt, pirospaprikát és cayenne borsot a konzerv kukoricához és babhoz. Az indiai biryanihoz keverj garam masalát a konzerv zöldségekhez.

A fűszereket lehet egészben és őrölve is használni. Az egész fűszereknek egy kis előfőzésre van szükségük az ízek kiemeléséhez, míg az őrölt fűszereknek is jót tesz egy gyors piritás. Ne felejts el sót is hozzáadni.

6. Párold vajban

Mi lehet jobb a vajnál? Szerintünk semmi, főleg, ha konzerv zöldségekről van szó. A vajban párolás az egyik leggyorsabb módja annak, hogy gazdag ízt adj a konzerv zöldségeidhez. A vaj sima állaga kiemeli a zöldségek természetes ízét, és krémes ízt ad hozzájuk.

 

Ha a konzerv zöldségek sózott lében voltak, használj sótlan vajat, hogy elkerüld a túl sós ízt. Más zsírok, mint a kókuszolaj, margarin vagy növényi olaj is gazdagíthatják az ízüket. Ha még többet szeretnél dobni rajta, ízesített olajat is használhatsz.

7. Süsd meg őket

Bár a konzerv zöldségek azonnal fogyaszthatók, nem kell mindig így enni őket. A sütés nagyszerű módja annak, hogy extra ízt és jobb textúrát adj hozzájuk. A legjobb az egészben, hogy szinte bármilyen zöldséget süthetsz, és azok szuper finomak lesznek.

8. Készíts ropogós snacket a konzerv kukoricából

A kukorica az egyik legmegbízhatóbb konzerv zöldség. Azonban nem biztos, hogy a ropogós változatra számítasz. A titok, hogy a kukoricát kukoricakeményítővel és rizsliszttel bevonva, bő olajban aranybarnára süsd. Az ízesítés végtelen lehetőségeket kínál, például cukorral és sóval édes-sós, vagy különféle fűszerekkel csípős snacket készíthetsz.

9. Szórj rá friss zöldfűszereket

A friss zöldfűszerek azonnali frissességet adnak a konzerv zöldségeknek. A koriander, petrezselyem vagy snidling hozzáadásával a zöldségek élénk ízt kapnak, ami ellensúlyozza a laposabb ízeket.

10. Csepegtess rá szalonnazsírt

A szalonnazsír egy gazdag, ízletes zsírt ad a konzerv zöldségekhez, amely ropogós külsőt és sós ízt biztosít. Friss szalonna kockákat is adhatsz hozzájuk.

11. Használj légsütőt

A légsütő nagyszerű eszköz a zöldségek ízének felfrissítésére. A légsütőben a zöldségek szép aranybarnára sülnek, és ízletesebb lesz, mint az egyszerű sütés során. Ne felejts el gondoskodni arról, hogy a zöldségek minél szárazabbak legyenek, hogy igazán ropogósak legyenek.

12. Szórj rá húsleveskockát

A húsleveskockák minden ételt ízesebbé tesznek, és a konzervek sem kivételek. A hús- vagy zöldségleveskockák gyorsan felélénkítik a konzerv zöldségeket. Az ízesítés mennyisége ízlés szerint változtatható.

13. Készíts egyszerű mártogatóst

Ha konzerv zöldségeid vannak, gyorsan készíthetsz házi készítésű mártogatóst. Egyszerűen tedd a zöldségeket a konyhai robotgépbe, és keverd össze más hozzávalókkal. Próbálj ki különböző kombinációkat, például humuszt konzerv csicseriborsóból, vagy friss menta és konzerv borsó kombinációját.

14. Süssd meg friss zöldségekkel együtt

A konzervek nemcsak önállóan fogyaszthatók, hanem friss zöldségekkel kombinálva is nagyszerűek lehetnek. A friss zöldségek adnak egy ropogós textúrát és földes ízt, amely kiegészíti a konzerv zöldségek ízét. Érdemes például hagymát, fokhagymát és gyömbért adni hozzájuk, hogy még ízletesebb legyen az étel.

 

Ezek a tippek gyors és egyszerű módot kínálnak arra, hogy a konzerv zöldségek ízét feldobd, és új életet adj nekik.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Hitele és embersége volt minden szavának – 111 éve született Görbe János

nyugdijaspeti

Adventi sétákat szervez a Tourinform, van ahol ajándékot is adnak

nyugdijaspeti

32 évvel ezelőtt járt a Pápa Magyarországon – ezért sértődött meg rá akkor a szovjet nagykövet

nyugdijaspeti