Image default

2023 a legmelegebb év volt 1901 óta

A tavalyi év a legmelegebb és a nyolcadik legcsapadékosabb év volt 1901 óta. Ezt a a HungaroMet Zrt. a 2023-as évről készített elemzésében jelentette be.

Az elemzés szerint tavaly a középhőmérséklet országosan 12,23 Celsius-fok volt, ami közel 1,5 fokkal meghaladta az 1991-2020-as években mért 10,75 fokos átlagot. Ezzel pedig

a tavalyi a legmelegebb év lett a 20. század kezdete óta.

A hónapok közül a január tért el leginkább az éghajlati normáltól. 4,5 fokkal haladta meg az átlagot, aminél enyhébb január csak 2007-ben volt 1901 óta. Jelentősen melegebb volt az átlagosnál szeptemberben és októberben is, a szeptember a legmelegebb, az október a harmadik legmelegebb volt a 20. század kezdete óta.

Az átlagoshoz közeli hőmérsékletű csak a május és a június volt, míg a szokásosnál csak az április volt több fokkal hidegebb. Az évszakokat tekintve a 2022/2023-as tél a második legenyhébb, míg a tavalyi ősz a legmelegebb volt 1901 óta.

A mostani hétvégére viszont marad a hideg, csak egy kis hószállingózás várható.

Szombaton az ország nagy részén gyengén, vagy legfeljebb közepesen felhős égre, több-kevesebb napsütésre van kilátás. Ugyanakkor a Tiszántúl döntő részén akár egész nap borult maradhat az ég, arrafelé hószállingózás előfordulhat. Az északnyugati, nyugati szél sokfelé megélénkül, egy-egy erős széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és +4 fok között, a borult részeken viszont csak -2, -1 fok körül alakul.

HungaroMet – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Durva álhír terjed a Facebookon, életekbe kerülhet

nyugdijaspeti

Visszatér a tél: viharos széllel érkezik a lehűlés

nyugdijaspeti

Elképesztően sokan látták már ezt a kiállítást – Te megnézted?

nyugdijaspeti