Image default

Több mint 550 főként ingyenes programból válogathatunk a hétvégén

Országszerte több mint 200 helyszínen mintegy 550 program és 190 kísérőrendezvény várja a közönséget szombaton és vasárnap a Kulturális örökség napjain. Ezt a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára mondta el.

Idén először az ÉKM rendezi az országos programsorozatot, amelyben olyan, a hétköznapokban zárt épületek nyitják meg kapuikat, mint a Sándor-palota. De a Belügyminisztérium Széchenyi téri szakasza, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Központi Statisztikai Hivatal vagy a mosonmagyaróvári Habsburg-kripta is látogatható lesz. Ezeken kívűl látogathatók lesznek várak és kastélyok, valamint több városháza is.

Az eseménysorozatnak köszönhetően a műemlék épületek megtelnek élettel. Sokan ismerik meg belülről is a máskor nem látogatható kastélyokat, palotákat, egyes intézmények közönségforgalom elől elzárt részeit.

A programokat ismertető oldal a képre kattintva külön ablakban nyílik meg.

Lánszki Regő emlékeztetett arra, hogy a műemlékeket akkor lehet fenntartható módon gondozni, ha azok nincsenek elzárva. Ehelyett sikerül – tőlük nem idegen – funkciót találni számukra.

A zöldmezős beruházások mellett érdemes a meglévő épületek hasznosítására koncentrálni – emelte ki, hozzáfűzve: a műemlékekbe fektetett pénz az egyik legjobban megtérülő befektetés, ha megfelelő szabályozás is van mellette.

Itt vannak a programok

A szombati programok ITT, a vasárnapi programok pedig ITT érhetőek el. A térképes keresőben mindenki megtalálhatja a hozzá közel eső programokat.

Móczár Gábor, a Nöri főigazgatója arra mutatott rá, hogy nem elég az örökségi helyszíneket méltó állapotban tartani, élményt is kell adni rajtuk keresztül.

Ennek érdekében az intézet pedagógiai programot indított, és számos kezdeményezéssel igyekszik felhívni a figyelmet az örökségi helyszínekre. A Fiumei úti sírkertben például csütörtökön nyílt kiállítás Klösz György fotográfiáiból, szombaton adják át Arany János felújított síremlékét. Emellett aznap délután pedig népzenei koncertet is tartanak.

Kiss Szabolcs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) főosztályvezetője bejelentette, hogy négy új elemet vettek fel a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére. A lakodalom élő hagyománya Boldogon: viselet, népdal, tánc, lakodalmi sütemények; Szent Márton tisztelete Magyarországon; a deszki szerb aranyhímzés élő hagyománya; valamint a Szent Vér hagyománya Bátán.

A deszki szerb aranyhímzés

MTI – Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Tizennegyedszer lép fel az Arénában Koncz Zsuzsa

nyugdijaspeti

Londonban is bemutatták a Petőfiről szóló filmet

nyugdijaspeti

121 éve született a nagy nevettető Latabár Kálmán

nyugdijaspeti