Image default

90 éves a kajak-kenu sportág első magyar női világbajnoka

Csütörtökön ünnepli 90. születésnapját Pintér Hilda, a kajak-kenu sportág első magyar női világbajnoka. Bánfalvi Klárával párosban nyert aranyérmet a legendás maconi világbajnokságon.

Bánfalvi Klára és Pintér Hilda

Az 1954-es vb mérföldkőnek számít a magyar kajak-kenu történetében, a francia városban nyert 6 arany-, 5 ezüst- és 5 bronzérem ugyanis nagy lendületet adott itthon a sportágnak. A korabeli tudósítások szerint

a fiatal magyar csapat “néhány éremért” utazott, aztán berobbant az élvonalba, és 16 medállal tért haza.

Az egyik aranyat a Pintér Hilda, Bánfalvi Klára páros nyakába akasztották a kajak kettesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésekor. Ezzel megszerezték a női szakág első (arany)érmét is.

A történelmet író párosból Bánfalvi Klára elhunyt, de Pintér Hilda jó egészségnek örvend.

“Úgy érzem magam, mintha 70 éves lennék! Mindent csinálok, takarítok, főzök, vasalok. Mindennap elmegyek egy órát sétálni. Genf mellett lakunk, itt csend van és nyugalom”

– mondta az MTI érdeklődésére a férjével 1956 óta külföldön, nagyrészt Svájcban élő Pintér Hilda. Majd elmesélte, hogy Magyarországtól távol sem szakított szeretett sportágával, a kajakozással: 1961-ben és 1962-ben a holland bajnokságon ezüstérmes lett 500 méter párosban, majd háromszor lett 500 méter egyesben svájci bajnok: 1968-ban, 1970-ben és 1971-ben.

Többszörös magyar bajnok a világbajnok

Magyarországon négyszer nyert országos bajnokságot Bánfalvi Klárával párosban: 1955-ben 3000 méteren, 1953-1954-1955-ben pedig 500 méteren.

“Klárival barátnők is voltunk, nem csak sporttársak. Az 1954-es világbajnokságot nagyon meg akartuk nyerni, egy évig csak arra készültünk, mindent beleadtunk. A mezőnyt, az ellenfeleket nem ismertük, mert

abban az időben nem tudtunk sok helyre elutazni, versenyeken részt venni, csak azt tudtuk, hogy győzni szeretnénk.

Végül öt centivel nyertünk, aminek nagyon örültünk, de két-három óra is eltelt, míg felfogtuk, hogy világbajnokok lettünk” – elevenítette fel élete nagy versenyét az akkor csupán húszéves Pintér Hilda. Aki szeretettel beszélt edzőjéről, Blahó Kálmánról is, aki pontosságra nevelte tanítványait.

Kilencvenedik születésnapjáról beszélgetve elárulta, hogy máig szeretettel őrzi azokat az emléklapokat, amelyekkel 80. és 85. születésnapja alkalmából köszöntötte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, megható számára, hogy nem felejtették el őt.

A mostani jeles napot családi körben ünneplik meg, a férjével, a fiukkal és a menyükkel négyesben elmennek ebédelni.

“Semmilyen ajándékot nem kértem, mert az a lényeg, hogy együtt legyünk. Persze, virágot biztos kapok, és az is lehet, hogy valami meglepetést is” – tette hozzá vidáman.

MTI nyomán

 

hírek ebből a rovatból

A fagyasztott spenót a tökéletes módja annak, hogy bármilyen levest feldobj vele

nyugdijaspeti

Ma választanak köztársasági elnököt és az eutanáziáról is vitáznak a Parlamentben

nyugdijaspeti

20 éve nem közlekedik, de a felújítás után újra vízen lesz a Balaton legnagyobb hajója

nyugdijaspeti