Image default

Emléktáblát kapott Cserháti Zsuzsa

Emléktábla jelzi mostantól Kőbányán, a Kőrösi Csoma Sándor út 43-51. szám falán, hogy hol élt díszpolgára, Cserháti Zsuzsa énekesnő. A Kőbányai Önkormányzat a művész születésének 75., halálának 20. évfordulója alkalmából avatott táblát, amellyel méltó emléket kíván állítani az előadóművésznek, aki mindig büszke volt kőbányai voltára.

Cserháti Zsuzsanna – ahogyan mindenki ismerte, Cserháti Zsuzsa – 1948. június 22-én született. Gyermekkorát Kőbányán töltötte, anyai nagyapja a Kőbányai Sörgyár igazgatója volt 1958-ig. Ez évig egyes források szerint a Gitár utcai igazgatói villában, a családi emlékezet szerint a Sörgyár utca 6. szám alatt éltek. Ezt követően költöztek a Kőrösi Csoma Sándor út 43-51. szám alatti házba, ahol mostantól tábla emlékeztet a kivételes előadóművészre. Az emléktábla avatásán D. Kovács Róbert Antal polgármester kiemelte, hogy a kőbányai lány életében mélységeket és magasságokat járt meg, nem jutott számára könnyű sors.

D. Kovács Róbert Antal polgármester

„Utolsó interjújában Cserháti Zsuzsa azt mondta, ha nem énekelhetne, tanítani szeretne. És ha életében nem is, élete történetével ma is tanít mindannyiunkat. Sorsát hagyta leckéül, azt, hogy hogyan lehet újra felállni és újrakezdeni.” – mondta a kerület vezetője a tábla avatásán.

Cserhátit Szécsi Pál fedezte fel

Cserháti Zsuzsa a Szent László Általános Iskola tanulója volt. Klasszikus balettet tanult, táncos szeretett volna lenni, a balettintézetbe azonban nem vették fel. 17 éves korától „vendéglátózott”, énekelt. Szécsi Pál egy balatoni bárban fedezte fel, annyira megtetszett neki kivételes hangja, hogy beajánlotta a Magyar Rádió könnyűzenei stúdiójába.

1970-ben férjhez ment, az 1972-es Táncdalfesztivál tette országosan ismertté. Legnagyobb slágerét, az Édes kisfiam című számot kisfia születése után énekelte el. Az 1978-as Tessék választani versenyt megnyerte, 1979-ben első helyezett lett a sopoti fesztiválon. Számos kislemez mellett 1978-ban és 1981-ben két önálló nagylemeze jelent meg.

Háttérbe szorították, de talpra tudott állni

Az 1981. évi Táncdalfesztiválon a „Boldogság és én” című Bágya-Szenes szerzeménnyel indult, amellyel akkor díjat nem nyert. Ebben az évben jelent meg második lemeze. Háttérénekesi lehetőséget ajánlottak neki, amelyet visszautasított, így kiváló hangi adottságai ellenére a könnyűzenei élet peremére került, nem kapott hozzá méltó munkát idehaza. Fellépni nem hívták, lemezt nem készíthetett, felvételeit nem játszották, külföldi fesztiválokra nem utazhatott. Németországi és magyarországi lokálokban énekelt, a budapesti Moulin Rouge vezető énekese volt, barátainak vokálozott.

A 80-as években a Horváth Charlie-val énekelt „Száguldás, Porsche, szerelem” című kislemezen kívül nem jelent meg saját lemeze. Több film zenéjét énekelte, dolgozott a Deák Big Banddel, Hofi Gézával, Gálvölgyi Jánossal. 1985-ben első díjat nyert a Slágerbarátság dalversenyen. Szakcsi Lakatos Bélával több rádiófelvételt is készített, de ezeket csak halála után adták ki. Másfél évtizednyi mellőzöttség után Rózsa István hanglemezkiadó és barátja, Horváth Charlie segítségével tért vissza 1996-ban a magyar könnyűzenei életbe, ahol Hamu és gyémánt albumával kiemelkedő sikert aratott. Innentől haláláig ontotta az albumokat, koncertezett, a közönség rajongott érte.

Cserháti Zsuzsa minden műfajban otthonosan mozgott

A táncdal, jazz-rock, soul-rock, jazz, swing, soul koronázatlan hazai királynője büszke volt gyökereire, kőbányai voltára. Az itt eltöltött időkről mindig kedves szavakkal, örömmel emlékezett. Tevékenységét számos szakmai díjjal ismerték el: EmeRTon-díj 1996-ban, Arany Zsiráf 1997-ben és 1998-ban, 1998-ban pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét. 2003. július 23-án, 55 évesen hunyt el. A Kőbányai Önkormányzat 2003-ban posztumusz díszpolgári elismerést adományozott részére.

kobanya.hu – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

5 érdekesség Kincsemről, a magyar csodakancáról

nyugdijaspeti

Így tudunk pénzt és időt spórólni a húsvéti bevásárlás során

nyugdijaspeti

Latabár-vígjátékok is lesznek klasszikus filmmaratonon

nyugdijaspeti