Image default

Ez a múzeum külön tárlatvezetést kínál a demenciával élőknek

A bécsi Albertina folyamatosan azon dolgozik, hogy a látogatók speciális igényeihez igazítsa kulturális kínálatát. Mostantól demenciával élőknek is szerveznek tárlatvezetéseket, ahol a résztvevők megélhetik a műalkotásokat.

Példátlan az Albertina kezdeményezése

„A művészetnek inkluzívnak és lehetőleg minél több ember számára könnyen hozzáférhetőnek kell lennie” – magyarázza Klaus Albrecht Schröder. A vezérigazgató ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy a bécsi Albertina mostantól demenciával élőknek is kínál tárlatvezetéseket. Az egyórás programot enyhe vagy közepesen súlyos demenciával élőknek szánják. Úgy alakították ki, hogy

ne terheljék túl a résztvevőket, és lehetőségük legyen a maguk módján, emocionálisan megélni a műalkotásokat.

Monet kertje is életre kel a demenciával élők számára indított tárlatvezetésen

Az első ilyen tárlatvezetés 2024. február 20-án lesz, és a gyűjtemény alapítója, Albert Kázmér szász-tescheni herceg 18. századi világába kalauzolja el a résztvevőket. A következő program igazi tavaszi érzéseket ébreszt, virágillattal és madárcsicsergéssel.

Claude Monet Kertjéből Pablo Picassóhoz, a Cote d’Azurre utaznak a tárlatvezetés résztvevői.

De elkísérhetik Chagallt is a szerelem városába, vagy eltölthetnek egy nyarat a tengernél, Velencétől Isztambulig.

A speciális tárlatvezetésekre online lehet jegyet váltani, a kísérők számára a részvétel ingyenes. A kiállítóház kínál egyébként tárlatvezetést siketeknek és Down-szindrómával élőknek is, valamint online tárlatvezetést vakoknak és gyengénlátóknak.

Ez is érdekelhet

Az orvosok gyakran ajánlják a délutáni szundítást, hogy kompenzáljuk a rossz éjszakai alvást, és segítsen ébren maradni lefekvésig. Idősebb korosztály esetében azonban a sűrűbb délutáni alvás a demencia korai jele lehet egy tudományos magazin, a ScienceAlert tanulmánya szerint.

Egy új tanulmány szerint a több nappali szundítás a demencia korai jele lehet

Nyugdíjasbarát, fotók: Albertina Museum facebook oldala

hírek ebből a rovatból

Borbás Marcsi megnézte, hogy készül az Ország Tortája és meg is lepődött

nyugdijaspeti

Plakátkiállítással emlékeznek Bem apóra

nyugdijaspeti

Depressziót okozhat a lábfejzsibbadás

nyugdijaspeti