Image default

Rejtélyes módon elsüllyedt Diana és Dodi Al Fayed egykori hajója

Az 1997 nyarán bekövetkezett haláluk előtt Diana hercegnő és Dodi Fayed néhány rövid, paparazzók által is megörökített hetet töltött a Cujo fedélzetén. A Cujo, mintegy 20 méter hosszú, katonai stílusú szuperjacht volt. Azért csak volt, mert a múlt héten rejtélyes körülmények között elsüllyedt.

A Robb Report leírása szerint a hajó egykor a világ leghíresebb hajója volt, köszönhetően világhírű utasainak. Most, valamivel több mint negyedszázaddal később a hajó elsüllyedt Franciaország partjainál – számol be az Independent.

A francia hadsereg egyik részlegének, a Gendarmerie des Alpes-Maritimes csendőrségnek Facebook-bejegyzése szerint az utasok helyi idő szerint július 29-én 12:30 körül adtak le vészjelzést.

Alig egy órával később megérkezett egy mentőhajó, amely a jacht orrát már részben víz alatt találta. “A kabinjait már elöntötte a víz, és a csendőrök csak néhány, a konyhában és a fedélzeten található bőröndöt tudtak kiemelni” – áll a közleményben.

A fedélzeten tartózkodó hét utas már kimenekült, és biztonságban voltak egy közeli mentőcsónakban. A mentők és az utasok ezután gyorsan elhagyták a területet, miközben a hajó 700 méter mélyre süllyedt az óceán fenekére. A baleset okát nem osztották meg, a Boat International szerint azonban a források ezt állították: “A hajó egy ismeretlen tárgynak ütközött, amely a hajótest közepe mellett lebegett”.

Vajon mekkora “ismeretlen tárgynak” kellett lennie, amely egy ekkora hajót el tud süllyeszteni, és a radar sem jelzi?

A Cujo története

Az impozáns jachtot eredetileg 1972-ben bocsátották vízre, első tulajdonosa John von Neumann megbízásából. Von Neumann felbérelte az olasz Baglietto hajógyárat, hogy építsen neki egy olyan hajót, amely “gyorsabb, mint bármely más motoros jacht a vízen”.

A Cujo első útja során nagyrészt elérte ezt a célt. A két 54 literes V-18-as turbódízel motor, amelyek 2700 lóerőt adtak le, lehetővé tették, hogy könnyedén elérje a 74 km/órás sebességet. Von Neumann végül eladta a hajót Adnan Khashoggi fegyverkereskedőnek, aki később átadta a hajót unokaöccsének, Dodi Fayednek.

Kétségkívűl Diana hercegnő volt a legnevesebb vendég a fedélzeten. Azonban a Fayed által vendégül látott többi magas rangú utas között volt Clint Eastwood, Tony Curtis, Bruce Willis és Brooke Shields is.

Diana és Fayed halála után a Cujo tönkrement, és 1999-ben kivonták a forgalomból. Sok évnyi tárolás után Fayed unokatestvére, Moody Al-Fayed megvásárolta a hajót, és újra életre keltette. Később eladta a hajót Simon Kidstonnak, egy brit autógyűjtőnek és restaurátornak, aki a hajó utolsó bejelentett tulajdonosa.

Korábban írtuk Diana hercegnéről, hogy az egykori kedvenc nyaralóját elképesztő összegből újították fel.

AD – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

KINCS: az idősek megbecsült tagjai a családoknak

nyugdijaspeti

Ezen a magyar kistelepülésen található Európa legnagyobb nárciszmezője

nyugdijaseszti

Idén több virágot kaphatnak a nők

nyugdijaspeti