Image default

Önkénteseket keresnek egy új életmódprogramhoz, ami az időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzéséért indul

Az időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzését támogató életmódprogramot indít a Természettudományi Kutatóközpont.

A demencia akár meg is akadályozható

A nyolc hónapon át tartó csoportos programba a szakemberek 65 és 75 év közötti önkéntesek jelentkezését várják. A program során egyidejűleg

támogatják a fizikai és szellemi aktivitás megőrzését, a társas kapcsolatok létesítését és fenntartását.

Emellett segítik az egészséges táplálkozási szokások elsajátítását. A legújabb kutatási eredmények ugyanis azt mutatják, hogy a demencia kialakulása egyénre szabott életmód-intervenciók megváltoztatásával késleltethető, és akár meg is akadályozható.

Az elmúlt évtizedekben a várható élettartam emelkedésével

rohamosan nőtt az időskori agyi betegségek előfordulásának gyakorisága.

Drámai méreteket öltött ezeknek a családokra, a társadalomra, a gazdaságra és az egészségügyre gyakorolt hatása. Napjainkban a demencia legkevesebb 50 millió embert érint világszerte, a vele járó költségek pedig meghaladják a 850 milliárd eurót.

A prevenció és a betegség korai azonosítása a kulcs

A hatékony gyógyszeres kezelés hiányában a tudományos és klinikai kutatások előterébe világszerte a demenciát okozó betegségek minél korábbi azonosítása és a szellemi hanyatlás megelőzése került. A legújabb kutatási eredmények alapján a demenciák legalább 40 százaléka tulajdonítható olyan életmódbeli és környezeti tényezőknek, amelyek megváltoztathatók.

Ezért a demencia kialakulása egyénre szabott tanácsadás segítségével, az életmód megváltoztatásával évekkel késleltethető, és akár meg is akadályozható.

Beszámoltak arról, hogy az utóbbi évek kutatásai közül kiemelendő a FINGERS vizsgálat.

“Ennek eredményei alapján egyértelművé vált, hogy a számos kockázati tényező – elsősorban a fizikai és szellemi aktivitás, a táplálkozási szokások és a társas interakciók – egyidejű pozitív befolyásolására alkalmas életmód-intervenciók hatékonyak lehetnek a szellemi hanyatlás megelőzésében, a demencia kialakulásának megakadályozásában” – írták.

Indul az életmódprogram

Annak érdekében, hogy ez a megközelítés Magyarországon is teret nyerhessen a HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központja csatlakozott a világszerte egyre több országot tömörítő FINGERS kutatási hálózathoz. Annak szakmai támogatásával indítja el a legújabb nemzetközi gyakorlatnak minden szempontból megfelelő programját.

Ennek során kiemelkedő fontosságú, hogy többféle megközelítést alkalmazzanak a kutatók, és személyre szabott tevékenységeken keresztül támogassák a résztvevőket. A program részeként a legkorszerűbb eszközökkel és módszerekkel mérik fel a fizikai és szellemi állapotot, valamint a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket.

A program hatékonyságát személyre szabott követéssel és visszajelzésekkel biztosítják.

Így lehet jelentkezni az életmódprogramba

A HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központja várja minden olyan 65 és 75 év közötti érdeklődő jelentkezését a programba, aki szívesen tenne szellemi és fizikai frissessége megőrzéséért, és szeretne egy aktív, egészséges életmód iránt elkötelezett közösség tagja lenni. Az érdeklődők az mri.akk@ttk.hu címen kérhetnek részletesebb információt az életmódprogramról.

Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

A Szex és New York sztárja meglepően őszintén vallott az öregedéséről

nyugdijaspeti

Így lesznek nyitva a gyógyszertárak az ünnepek alatt

nyugdijaspeti

Több, mint félmillióan voltak kíváncsiak tavaly erre a helyre, egymilliárdos bevételt hozott

nyugdijaspeti