Image default

Itt a fűtési szezon, ez a szerkezet életet menthet

A fűtési szezon kezdetével a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezés veszélyére hívja fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Az elmúlt évek lakástüzeinek 61 százaléka, a szén-monoxid-mérgezések 60 százaléka a fűtési szezonban történt – írták. A fűtőeszközök hibás telepítéséből, nem megfelelő használatából, a karbantartás hiányából eredő problémák lakástűzhöz, szén-monoxid-mérgezéshez vezethetnek.

Felhívták a figyelmet arra, hogy

a fűtőeszközöket évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni.

Ha új kéményt építenek, a régit javítják, felújítják, átalakítják vagy új fűtőeszközt csatlakoztatnak hozzá, azt csak azután lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat, és a kéményseprő egy megfelelőségi nyilatkozatot állított ki a kéményről – ismertették.

A tájékoztatás szerint a kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a kéményseprők, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk.

Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy szén-monoxid ott keletkezik, ahol nyílt lánggal fűtenek, és nem megfelelő a szellőzés, ám a mérgező gáz nem csak gázfűtésnél keletkezhet. Ezért ha elérhető a fűtőeszköz égéstere, látható a láng, akkor gondoskodni kell a légbevezetésről. Azonban nem elegendő néha kinyitni az ablakot, állandó és automatikus levegő-utánpótlást kell biztosítani.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz,

ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid-érzékelő.

A szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája, vagyis az, hogy melyik eszköz hatásos, illetve melyik hatástalan, EZEN a linken érhető el.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Mentők: egyre több embert sikerül megmenteni

nyugdijaspeti

Több mint 550 főként ingyenes programból válogathatunk a hétvégén

nyugdijaspeti

Ha szeretted a magyar népmeséket, ide el kell menned a hétvégén

nyugdijaspeti