Image default

65 év után vitte vissza a könyvtárba Orwell 1984 című könyvét

Az 1984 c. könyvet egy Oregon állambeli könyvtárnak visszaszolgáltató 86 éves férfi a kötethez kis feljegyzést mellékelt, melyben leírta, azért hozta vissza, mert ma aktuálisabb, mint valaha.

“Miután újraolvastam, rájöttem, hogy minden eddiginél fontosabb, hogy ez a könyv visszakerüljön a kölcsönözhető könyvek sorába” – írta WP monogrammal ellátott, könyv mellé rendelt kis üzenetében az idős férfi.

A világhírű disztópia a totalitárius diktatúrák működését festi le, azt mutatja be, mivé lehet az ember és a világ, ha megfosztják a szabadságától a hatalom érdekében.

“Már 1958-ban vissza akartam hozni, amikor a diplomámat szereztem, de valahogy soha nem jutottam hozzá”

– folytatja a férfi a könyvhöz mellékelt kis jegyzetében.

“Elnézést a késésért. 86 évesen szerettem volna, ha ezzel kapcsolatban tiszta a lelkiismeretem.”

A férfi hozzátette, hogy egyes részek újraolvasása után biztos volt benne, hogy vissza kell adnia a könyvet. “Nagyon sok rész ma éppoly aktuális, mint 65 évvel ezelőtt. Ha hozzáadjuk az internet és a közösségi média kifejezéseket, máris olyan, mintha 2023-ról olvasnánk.”

Az 1949-ben megjelent 1984 c. regény egy olyan világban játszódik, ahol a kritikai gondolkodást elnyomja a totalitárius rezsim. A könyv visszaküldésére reagálva a Multnomah Megyei Könyvtár képviselője elmondta, hogy a késedelmes visszaküldésért nem számítanak fel bírságot. “A lelkiismeret megtisztult” – közölték a szokatlan gesztusra reagálva.

Könyvesmagazin – Nyugdíjasbarát

“Ha nem bukik el a Tanácsköztársaság, a vörösök idővel elvitték volna a várból a Szent Koronát”

hírek ebből a rovatból

Nekünk írták a dalt – eddig látható a népszerű zenei kiállítás

nyugdijaspeti

Lebontják Marilyn Monroe híres Los Angeles-i otthonát

nyugdijaspeti

Elhunyt a Família Kft. és az Angyalbőrben rendezője, Szurdi Miklós

nyugdijaspeti