Image default

Pogány Judit lett a Nemzet Színésze!

Pogány Juditot választották a Nemzet Színészének. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Pályafutását segédszínészként a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte, miután az országos Ki mit tud?-on bekerült a döntőbe és felfigyelt rá a teátrum vezetése. 1978-tól két évig tagja volt a Nemzeti Színháznak. Ezt követően ismét Kaposvárra szerződött. 1994-től szabadfoglalkozásúként fellépett többek között az Örkény István Színházban és a József Attila Színházban, valamint a Katona József Színházban. 2004 óta az Örkény Színház tagja.

Film- és szinkronszínészként olyan legendás alkotásokban működött közre, mint az Eldorádó, A legényanya, a Zimmer Feri, a Vuk, valamint a Frédi és Béni.

Ki lehet a Nemzet Színésze?

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak.

A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik. Ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. Pogány Juditot a november 18-án elhunyt Csomós Mari helyére választották. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át.

A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott. Ezen felül betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött.

A címet legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre. Ők életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egyik viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot

Almási Éva 2016
Benedek Miklós 2023
Bodrogi Gyula 2007
Cserhalmi György 2014
Jordán Tamás 2020
Király Levente 2006
Lehoczky Zsuzsa 2021
Molnár Piroska 2011
Szacsvay László 2015
Tordy Géza  2008
Udvaros Dorottya 2023
Pogány Judit 2023

Nemzeti Színház – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

A 87 éves Müller Péter is Gondosóra tulajdonos lett!

nyugdijaspeti

Fiatalságunk legszebb napjaiba repít vissza ez a csodálatos kiállítás

nyugdijaspeti

Ilyen időjárásra számítsunk mindenszentekkor és halottak napján

nyugdijaspeti