Image default

Németh Kristóf: Végtelenül nyitott vagyok az előttem járó generációkra

Németh Kristóf már gyermekként megtapasztalta azt a fajta bölcsességet, amit csak az idősebb korosztály tud átadni az erre nyitott fiataloknak. Kisfiúként, kamaszként, fiatal felnőttként és családapaként is rengeteget tanult a szépkorúaktól, és még ma is támaszkodik a tapasztalatukra. (Az interjú a JóKor magazin 2023. őszi számában jelent meg.)

Németh Kristóf édesapja már bőven túl volt az ötvenen, amikor ő megszületett. Ennélfogva számára teljesen természetes volt, hogy idősebb emberek veszik őt körül. A színész most a JóKornak mesélt a szépkorúakhoz fűződő viszonyáról, ami meghatározta és átszőtte egész eddigi életét.

„Onnan kezdeném, hogy

én kései gyermek voltam, vagyis nálunk nem ment ritkaságszámba, hogy a többi szülő megkérdezte, miért a nagypapa jött értem az óvodába vagy az iskolába.

Édesapám ötvenöt éves volt, amikor én megszülettem, vagyis mire én iskoláskorú lettem, már inkább volt nagypapa, mintsem apuka korú. Ez persze vonzotta magával azt is, hogy a szüleim baráti köre is jórészt idősebb emberekből állt.

Nagyon meghatározóak voltak az én életemben az idős hölgyek is, vagyis a kor igazi nagyasszonyai, mint mondjuk Balogh Erzsi színművésznő, aki Kazal Laci bácsi felesége volt.

Őt, vagyis őket, születésemtől ismertem és amolyan fogadott családtagok voltak minálunk, hiszen a tőszomszédságunkban laktak.

Úgy nőttem fel, hogy a szüleimmel és a nagymamámmal laktunk együtt, vagyis nagyon korán szembesültem az idős emberek mindennapjaival és azzal, ahogyan az élethez hozzáállnak”. Kezdte a JóKornak a Fórum Színház igazgatója, aki nagymamája egyik közeli rokonától egy nagyon fontos dolgot tanult az idős emberekről.

„Ezt is adom tovább a fiaimnak…”

„Sosem felejtem el Aranka nénit sem, aki a nagymamám unokatestvére volt, és aki már az én kisgyermekkoromban is jóval nyolcvan fölött járt. Neki számos bölcs mondása volt, melyek közül az egyik szerint

a kor előrehaladtával az idő már nemcsak telik és suhan, hanem egyenesen illan.

Tőle tanultam meg például, hogy amikor azt látjuk, hogy az idősebb emberek sietve, nagy elánnal igyekeznek valahová, vagy sürgetőleg vannak a patikában vagy a piacon, akkor azt azért teszik, mert nekik már sokkal kevesebb idejük van, mint a fiataloknak. Én ebben a szellemiségben nevelkedtem és ezt is adom tovább a fiaimnak”. Mondta a színész, akit már kissrácként is igazi legendák vettek körül. Olyan színészóriások, akiktől rengeteget tanulhatott és tanult is.

Ma is gyakran támaszkodik az idősebb generáció tapasztalatára

„Nem titok, hogy a családunkban több református lelkész is volt és van. Tízéves koromtól, miközben a konfirmációra készültem, rendszeres lelki gyakorlat volt, hogy idősek otthonába, vagy az onkológiai intézetbe jártunk be Bibliát, verset olvasni, vagy csak úgy elbeszélgetni az idős vagy beteg emberekkel. Ez pedig végtelenül érzékenyített és nyitottá tett engem az előttem járó generációk felé.

A színész, aki háromszor szökött meg a málenkij robot elől – 95 éve született Sinkovits Imre

Ezekben az években döbbentem rá arra is, hogy milyen kimeríthetetlen tudás birtokosai is ők, melyet szívesen osztanak meg a fiatalokkal. Ezekben az években kerültem be a Pannónia Filmstúdióba is, ahol Tolnay Klári, Psota Irén, Agárdy Gábor, Sinkovits Imre, vagy éppen Haumann Péter jött velem szembe, köszönt rám és tanított nekem ezt-azt a szinkronizálásról vagy az életről”. Emlékezett vissza a Németh Kristóf, akit annak idején sokan féltettek attól, hogy koravén lehet a rengeteg idős barát hatására.

„A szüleim gyakran megkapták a kérdést, hogy vajon nem leszek-e én koravén attól, hogy rengeteg időt töltök idősebb emberek között, de ha az is lettem, a későbbi életemben és persze a pályámon hatalmas hasznát vettem annak, hogy a baráti körömhöz akkoriban is tartoztak felnőttek, sőt idősebb emberek is.

Egyébként a mai napig vannak nálam évtizedekkel idősebb barátaim, akiknek a tudására és tapasztalatára gyakran támaszkodom” – mondta Németh Kristóf. Majd hozzátette, ő maga egyre inkább kezdi magában felfedezni édesapja jellemét és szokásait, sőt a most 15 éves kamasz fiában is egyre inkább látja a férfit, akitől az életét kapta.

„Éppen úgy csoszogtam át a konyhán, mint ő…”

„Ahogy halad előre az idő, egyre több mindent látok meg magamban a szüleimből, elsősorban édesapámból. De ami ennél is érdekesebb, Lóci fiamban is egyre inkább köszönnek vissza az ő gesztusai, szófordulatai, és egyébként a fizimiskája is egyre inkább hasonlít apukáméra.

Éppen a minap vettem észre, hogy éjfélkor éppen úgy csoszogtam át a konyhán, ahogyan ő tette szinte minden éjjel, és a szám szélét is pont úgy rágom, ahogyan ő rágta mindig, hiába szóltam rá ezért gyerekként.

Ugyanakkor tőle kaptam a betűk szeretetét is. Ő mondta mindig, hogy meg kell lennie a napi szépirodalmi betevőnek és számomra ez mára szükséglet, amit magam is mondogatok Lócinak, Leventének, és bizonyosan mondom majd Olivér fiunknak is, aki augusztusban született.”

„Ő jobban tudja…”

Németh Kristófot arról is kérdezte a JóKor, hogy minden fiatalkori álma megvalósult-e azzal, hogy nemrég háromgyermekes édesapa lett, boldog és kiegyensúlyozott családi életet él, miközben egy szépen fejlődő színházat igazgat.

forrás: TV2 Mokka

„Be kell valljam, hogy fiatal éveimben nem gondoltam, hogy valaha így fogok élni, ahogyan most, azt pedig pláne nem, hogy ez lesz számomra maga a tökéletesség. Ez egy nagyon érdekes dolog, és ide is kell idéznem református lelkész keresztapámat, akivel nagyon gyakran beszélgettem a hitről és a vallásról. Egyszer mondtam is neki, hogy én nagyon rendben vagyok a református katekizmussal, de a Bibliával van egy alapvető problémám.

Az imádságnak azt a részét hogy: „Legyen meg a te akaratod…” én valahogy nem tudom őszintén kimondani. Mert én azt szeretném, hogy az én akaratom legyen meg. Az erre adott válasza pedig nagyon beleillik a jelenlegi életembe. Isten azért mindenható és azért csodálatos, mert ő jobban tudja, hogy neked mi a jó, mint te magad. Tehát nem arról van szó, hogy nem a te akaratod érvényesül, hanem arról, hogy még annál is jobb fog veled történni, mint amit te szeretnél.” Idézte keresztapját a Fórum Színház igazgatója, aki Mesterek és tanítványok címmel egy beszélgetéssorozatot hívott életre. Amiben idősebb színészek és pályakezdő tanítványaik lépnek színre Kristóf műsorvezetésével.

JóKor Magazin, 2023/3.

 

hírek ebből a rovatból

Fiatalságunk legszebb napjaiba repít vissza ez a csodálatos kiállítás

nyugdijaspeti

A nap, amikor Hruscsovot nem engedték be Disneylandbe

nyugdijaspeti

Leporolva, restaurálva: Öveges professzor legkedvesebb kísérletei

nyugdijaspeti